ABD: Kore ağzıyla kuş tutsun

Kore Demokraik Halk Cumhuriyeti'nin nükleer reaktör soğutma kulesini yıkması, nükleer çalışmaların sonu olarak değerlendirildi. ABD ise “Ortada belge yok, acele etmeyin” diyor.

soL (DIŞ HABERLER) Kuzey Kore'nin nükleer çalışmalarının sembolü haline gelen reaktör soğutma kulesinin yıkılması nükleer çalışmalarını sonlandırma mesajı olarak kabul edilmişti. Hatta ABD ile aralarındaki buzların da eriyeceği yönünde mesajlar verilmişti. ABD de Kuzey Kore yaptırımlarını kaldıracağının sinyallerini vermişti.

Ancak Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Kore'nin nükleer bomba üretimi ile ilgili hala şüphelerin bulunduğunu ve bunların açığa kavuşması gerektiğini belirtti. Güney Kore'nin başkenti Seul'de Kuze Kore'nin son hamlesini değerlendiren Rice, Bush'un da Kore'nin nükleer silah yapımını durdurma kararını dikkate aldığını ancak ellerine henüz bununla ilgili kanıt niteliğinde bir belge bulunmadığını belirtti.

Rice ne uranyum zenginleştirme programı ile ilgili ne de Suriye'deki nükleer teknolojiyle ilgili kesin verileri olmadığını belirtti. ABD'nin Kuzey Kore'nin yeni adımıyla ilgili yorumları, dünya üzerindeki tehditlerin ortadan kalkıp kalkmadığına dair karar verici merciin kendisi olduğunu hatırlatma isteği olarak değerlendirildi.