ABD karşıtlığı Obama'dan döndü

Son dönemde ABD karşıtı bir söylem geliştiren PKK, Obama'nın Başkan seçilmesinin hemen ardından tutumunu gözden geçiriyor. Zübeyir Aydar ve Murat Karayılan Obama'ya "biz ABD düşmanı değiliz" diye mektup yazdı.

soL (HABER MERKEZİ) Fırat Haber Ajansı'nda (ANF) yayınlanan bir habere göre, Koma Civaken Kurdistan (KCK) Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan ve Kongra-Gel Başkanı Zübeyir Aydar, ABD'deki seçimleri kazanan Obama'yı tebrik etmek için bir mektup yazdılar. Kürt hareketinin tarihinden ve son dönemde ABD ile olan ilişkilerinden bahsedilen mektupta "Seçim kampanyanız, değişim, barış, özgürlük, eşitlik, adalet gibi yüksek ahlaki değerlere dayalı söyleminiz, dünyanın her tarafında olduğu gibi, halkımız tarafından da ilgi ve sempatiyle izlendi" denildi.

"Bush yanlış yaptı"
Mektupta, PKK hareketinin amaçlarını "Kürt Halkının her halk gibi kendi ülkesinde özgür olarak yaşamasını talep ediyoruz. Aynı zamanda Ortadoğu'da her düzeyde örnek alınabilecek, başta kadın hakları olmak üzere insan haklarını temel alan, laik-demokratik bir hareketiz. Ülkelerin sınırlarını parçalamadan, sorunun mevcut sınırlar dahilinde hak eşitliği temelinde çözümünden yanayız" sözleriyle anlatan Karayılan ve Aydar, Bush'un kendilerine haksızlık yaptığını iddia ettiler.

Başkan Bush döneminde PKK hareketinin haksız bir şekilde terör listesine alındığını söyleyen Karayılan ve Aydar, "En son olarak geçen sene Türkiye'yi memnun etmek için Sayın Bush tarafından hareketimiz ABD, Irak ve Türkiye'nin düşmanı ilan edildi. Türkiye'ye gelişmiş silahlar verildi, askeri istihbarat desteği sağlandı" dediler. Hiç kimsenin düşmanı olmadıklarını belirten Karayılan ve Aydar'ın "Biz kimsenin düşmanı değiliz, hele hele Irak ve ABD'nin hiç değiliz. Bu güne kadar dünyanın hiçbir yerinde ABD veya ABD'lilere yönelik en ufak bir olumsuz eylemimiz olmamıştır. Biz Türkiye'yle de sorunu diyalog yoluyla barışçıl demokratik bir şekilde çözmek istiyoruz" vurguları dikkat çekti.

Talepler
ABD'den Türkiye ile ilişkilerini bozması gibi bir talepleri olmadığını belirten Karayılan ve Aydar, "Biz sizden ilişkilerinizi devreye sokarak, bu sorunun diyalog yoluyla çözülmesine yardımcı olmanızı istiyoruz. Kürt sorununu çağdaş bir çözüme kavuşturan Türkiye, hem demokratikleşir, hem Ortadoğu da barış ve istikrara daha çok katkı sunabilir, hem de sizinle daha iyi bir müttefik haline gelir" dediler.

Obama'nın seçim zaferini kutlamak için bir mesaj yayınlayan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) de, mesajında, "Amerika'nın PKK'yi düşman ilan ettiği siyaset değiştirilsin. Zira Kürt halkı ve PKK, ne Amerika halkı ne de hiçbir halka karşı düşmanlık yapmadı ve yapmayacaktır" dedi.

Bush'lu yılları
ABD'nin Irak müdahalesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiren PKK ile ABD'nin arası son dönemde açılmıştı. Bir dönem, PKK'nin, ABD'nin olası İran müdahalesini desteklemeye hazırlandığı söylenirken, Murat Karayılan'ın Amerikan Newsweek dergisine "ABD'nin müttefiki olabiliriz, düşmanlarımız aynı. ABD bizi hep düşmanlarımızın gözüyle gördü. Oysa biz, dost olarak algılanmak istiyoruz. 7 bin silahlı savaşçımız, İslami köktenciliğe karşı ABD'nin müttefiki olabilir. Türklerin aksine, Kürtler fazlasıyla ABD sempatizanıdır. Eğilimleri, Amerikancılık yönündedir" ifadelerini kullandığı bir açıklama yaptığı iddia edilmişti.

ABD ile Türkiye arasındaki istihbarat alışverişi anlaşmasının ardından Roj TV'de katıldığı bir programda konuşan Karayılan, Ortadoğu'ya müdahale sırasında Kürtlerin büyük risk alarak ABD'ye yardım ettiklerini belirtmiş ve ABD'nin Kürtlerle ikili oynadığını ileri sürmüştü. Karayılan, "ABD Irak'taki Kürtlere 'haklarınızı vereceğim' diyor. Türkiye'deki Kürtlere 'sizi yok edeceğim' diyor. Bu ne kadar ahlaki bir politikadır? Biriyle dost, biriyle düşman olamazsınız" demişti.

PKK'nin ABD ile ilişkilerinde asıl sorunlu dönem son aylarda Barzani ile Türkiye arasında ABD yönlendirmesiyle yaşanan yakınlaşmayla birlikte başladı. Son aylarda birçok gösteride "Kahrolsun ABD emperyalizmi" sloganının atılmasının bu yakınlaşmaya tepki olduğu ileri sürülüyordu. Obama'ya yazılan mektupla birlikte PKK ABD'ye bir kez daha, "bizi dışlamayın" mesajı vermiş oluyor. Mektubun en ilginç bölümü ise, "Kürt sorununu çözmüş bir Türkiye'nin ABD'nin daha iyi müttefiği olacağı"na ilişkin düşünce. Böylelikle Kürt sorununun çözümünden demokratikleşme bekleyenlere, ABD ile Türkiye'nin müttefiklik ilişkilerinin düzelmesini bekleyenler de eklenmiş oldu.