ABD İtalya Komünist Partisi'ni bölmek istemiş

İngiltere’de ortaya çıkan belge CIA'in 1970’lerin ortasında İtalya’da güçlü bir parti konumuna gelen İtalya Komünist Partisi’ni parçalamak amacıyla gizli bir operasyon planladığını ortaya koydu.

İngiliz arşivlerinde saklanan 31 yıl öncesine ait diplomatik bir belge, Amerikan Gizli Servisi’nin (CIA) 1978’de İtalya Komünist Partisi’nin (PCI) İtalya’da iktidara gelebileceği kaygısı ile partinin bölünmesi yönünde gizli bir operasyon yürütmeyi planladığını, Jimmy Carter’in iktidarı döneminde İtalyan komünistlerini hedef alacak bu uygulamanın daha sonra rafa kaldırıldığı iddia edildi.

12 Kasım 2009 tarihli La Republica gazetesinde yayımlanan habere göre, Avrupa ve ABD arşivleri araştırmacısı Mario J.Cereghino’nun İngiltere’de Kew Gardens arşivinde bulduğu diplomatik belge, CIA'in 1970’lerin ortasında güçlü bir parti konumuna gelen İtalyan Komünist Partisi’nin önünü kesmek ve olası bir komünizm tehlikesinin Avrupa’ya yayılmasını engellemek adına İtalyan komünistlerine yönelik gizli bir operasyon planladığını ortaya koydu.

Bugün Palermo’daki Casarrübea di Partinico arşivinde danışılabilen ve www.casarrubea.wordpress.com adresinden de ulaşılabilen 23 Ocak 1978 tarihli, Washington’daki İngiltere büyükelçiliğinde görevli diplomat Michael E. Pike tarafından not düşülen ve İtalyan Dışişleri Bakanlığı’na gönderilen bir belgede, o dönemde Jimmy Carter’in başkanı olduğu ABD yönetiminin Enrico Berlinguer yönetimindeki İtalyan Komünist Partisi’nin Giulio Andreotti hükümetine ortak olabileceği ihtimaline sıcak bakmadığı ve gelişmelerden kaydı duyduğu ifade ediliyor.

Michael E. Pike’in Amerikan yönetiminin 12 ocak 1978’de aldığı bir kararla dile getirdiği kaygıları aktardığı 23 Ocak 1978 tarihli belgenin üçüncü maddesinde İtalyan komünistlerinin önünü kesmek, partinin parçalanmasını sağlamak amacıyla gizli bir operasyon yürütülmesinin gündeme getirildiği de vurgulanıyor.

“Mission: Italy” adlı anı kitabı 2004 yılında Mondadori yayınevinden çıkan dönemin Amerikan konsolosu Richard Gardner ise kitabında CIA'in PCI’yi hedef alan siyasi bir operasyona vurgu yapmasa da, Jimmy Carter ve danışmanı Brzezinski’nin biraraya geldikleri bir toplantıda geçen konuşmalarda komünist partilerin finansal açıdan desteklenmesinin önünün kesilmesi konusunda tartıştıklarına değinmişti.

(Aslı Kayabal-İtalya)