'ABD, IŞİD liderlerinin yerini Suriye'ye bildirdi'

ABD yönetiminin reddetmesine rağmen, isthbarat birimlerinin Suriye yönetimine IŞİD liderlerinin nerede olduğuna dair bilgi verdiği, Suriye medyası tarafından da dile getirildi.

(soL - Dış Haberler) Batılı diplomatlar, ABD yönetiminin yalanlamasına rağmen, Suriye ile ABD arasında IŞİD'e karşı bir istihbarat işbirliği başladığını doğruladı.

Suriye'den yayın yapan yönetime yakın El Vatan gazetesinin haberine göre, ABD ile Suriye arasındaki işbirliği doğrudan değil, üçüncü bir ülke aracılığıyla gerçekleşiyor. Habere göre mekanizma şöyle işliyor: Üçüncü ülke, ABD ile birlikte güvenlik danışmanlığını idare ediyor ve ABD aracılığıyla gelen istihbaratı Suriye'ye aktarıyor. Bu istihbarata IŞİD konvoylarının hareketi, örgüt liderlerinin toplantıları ve IŞİD'in Irak ve Suriye'de ele geçirdiği silah ve mühimmat depolarının yerleri de dahil.

Haberde, bu aracı ülkenin kim olduğuna dair bir işaret yok. Ancak Batılı kaynakların tahminleri arasında Irak, Rusya, Almanya veya Erbil'de kurulmuş olan birleşik operasyon karargahı yer alıyor.

Habere göre, son haftalarda Suriyeliler, IŞİD liderlerinin gizli toplantıları ve hareketleri konusunda oldukça güvenilir istihbarat aldılar ve Suriye hava kuvvetleri bu istihbarata dayanarak ilgili bölgeleri tam isabetle bombaladı. Suriye ordusunun bu işbirliğinden hayati bilgiler elde ettiği ve Suriye topraklarındaki, silah depolarını da içeren IŞİD hedefleri vurduğu belirtiliyor.

El Vatan, Ağustos ayının sonunda Deyrezzor'un Mohsen kasabasına yapılan operasyonu ve 5 Ağustos'ta Rakka'ya düzenlenen, 18 IŞİD'linin öldüğü operasyonu, bu istihbarat işbirliğinin sonuçları arasında saydı.

Gazete, ABD'nin bu işbirliğini, Katar ve Suudi Arabistan'a verdiği sözler nedeniyle gizlediğini kaydetti.