ABD IŞİD bahanesiyle Suriye’ye saldıracak

ABD, bir zamanlar Suriye yönetimine karşı savaşması için palazladığı IŞİD’i bahane ederek Suriye’ye saldırmanın sinyallerini veriyor.

(soL - Dış Haberler) ABD, Suriye’ye müdahale edebilmek için Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehlikesi kozunu kullanmaya hazırlanıyor. ABD’li gazeteci James Foley’in IŞİD tarafından başı kesilerek öldürülmesinin ardından art arda açıklamalar yapan ABD’li yetkililer, IŞİD’in büyük bir tehlike olduğu ve Suriye’ye müdahale edilmeksizin yok edilemeyeceği fikrini yayıyor.

Dün bir basın toplantısı düzenleyen ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, IŞİD’i “ABD’nin son yıllarda karşılaştığı en büyük tehdit” olarak tanımladı. ABD’nin, düzenlediği hava saldırılarıyla İslam Devleti adını alan örgütün Irak’taki ilerleyişini durduğunu belirten Hagel, ancak militanların yeniden organize olabileceğini söyledi.

Hagel, "Bir terör örgütünden öteler. İdeolojiyi, sofistike stratejik ve taktik askeri gücü birleştiriyorlar. Ayrıca çok büyük para kaynakları var. Bu daha önce gördüğümüz her şeyin ötesinde" dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey de Hagel’in ardından bir açıklama yaparak açıkça Suriye’ye müdahale sinyali verdi. Dempsey, "Örgütün Suriye'deki kısmı ele alınmadan yenilebilir mi? Yanıt 'hayır'. Şu anda aslında olmayan sınırın her iki tarafında da sorun ele alınmalı" dedi.