ABD: IŞİD, Bağdat'ın çevresinden uzaklaştırıldı

ABD Merkezi Komutanlığı’ndan yetkilileri, yaptığı açıklamada, IŞİD militanlarının Bağdat'a ilerleyişinin engellendiğini, IŞİD'in bölgede doğrudan tehdit oluşturmadığını açıkladı.

Bağdat'a yakın kimi noktaları ele geçiren IŞİD'in ilerleyişinin engellendiği ve militanların işgali altındaki bazı yerlerin geri alınmasına yönelik bir plan geliştirildiği açıklandı.

WSJ'nin haberine göre ABD Merkezi Komutanlığı'ndan savunma yetkilileri, Irak hükümetinin Sünni aşiretlerle iktidarı paylaşmaya istekli olduklarını kanıtlayana ve Irak ordusunun kendini geliştirecek değişiklikleri yapıncaya kadar tam kapsamlı bir karşı saldırının mümkün olmayacağını söyledi. Ancak yetkililer, Irak güvenlik güçlerinin taktiksel başarılar kazanarak, Musul Barajı civarı ve diğer yerlerdeki IŞİD saldırılarını geri püskürttüğünü belirtti.

IŞİD'in Bağdat havaalanına havan topu ya da başka asimetrik saldırı düzenleyebileceğini,ancak militanların artık bölgede doğrudan tehdit oluşturmadığını söyleyen ABD'li yetkililer, IŞİD’in artık Irak’ta Sünnilerin yoğunlukta olduğu diğer yerleri ele geçirdikleri gibi havaalanını alamayacağını savundu. Yetkili, “Bu noktada henüz büyük kazanımlar yok, daha işin başındayız” dedi.

'Tikrit'te petrol rafinerisi var'
Iraklı birlikler şimdi IŞİD’le Tikrit’in kuzeyinden Irak’ın en büyük petrol rafinerisinin olduğu ve IŞİD ile Irak askerleri arasındaki sert çatışmaların yaşandığı Beiji’ye kadar birçok yerde çatışıyor. ABD ordusu yetkilileri, IŞİD militanlarının, Iraklı askelerin ilerleyişini yavaşlatmaya çalışmak için Beiji’ye doğru yollara geliştirilmiş patlayıcılar ve bombalar yerleştirdiğini belirtti.

ABD Merkezi Komutanlığı’ndan yetkililer Musul’u IŞİD’in önemli komuta kontrol merkezlerinden biri olarak görüyor. IŞİD militanları, Irak’ın en büyük ikinci şehri olan Musul üzerinden ülkenin diğer noktaların ikmal ve savaşçı gönderiyor. Amerikalı savunma yetkililerinden biri, IŞİD’in Musul’u yönetmekte zorlandığını belirterek, Musul’un kapalı yapısının, şehire dair istihbarat toplamayı zorlaştırdığını, IŞİD militanlarının hizmetleri ulaştırmak ve idari konularda sıkıntı yaşadığına ilişkin sinyallerin olduğunu ifade etti.