ABD Hong Kong’a da ‘demokrasi’ götürmek istiyor

Hong Kong’ta halen devam eden ve “demokrasi yanlıları” tarafından düzenlendiği iddia edilen protestolarda ABD’nin rolü dikkat çekiyor.

ABD ve CIA destekli “sivil toplum kuruluşları” Batı medyası tarafından “demokrasi yanlıları” olarak lanse edilen protestoculara her türlü finansal ve siyasal yardımı ve medya desteğini sunuyor. Hong Kong’lu göstericilere en çok yardım, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan, ABD’ye dost olmayan ülkelerdeki muhalifleri desteklemesiyle meşhur Demokrasi için Ulusal Bağış (NED) örgütünden ve Ulusal Demokrasi Enstitüsü’nden (NDI) geliyor.

ABD desteğini gizlemiyor
Beyaz Saray Hong Konglu “demokrasi yanlılarına” olan desteğini gizlemiyor. Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest dün yaptığı açıklamada Hong Kong’taki gösterileri yakından izlediklerini belirterek, “Hong Kong halkını” desteklediklerini açıkça ifade etti. ABD'nin Hong Kong dahil dünyanın her yerinde aralarında barışçıl toplanma ve ifade özgürlüklerinin de bulunduğu uluslararası temel özgürlüklerin savunucusu olduğunu ileri süren Earnest, "ABD, Hong Konglu yetkilileri itidal, göstericilere de görüşlerini barışçıl bir şekilde ifade etme çağrısında bulunuyor. ABD, anayasayla örtüşen şekilde Hong Kong'daki genel seçim hakkını destekliyor. Hong Kong halkının isteklerini destekliyoruz" diye konuştu.

Earnest’in sözleri “Merkezi İşgal Et!” gösterilerinin liderlerinin talepleriyle ve ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı NDI’ın kendi internet sitesinde ifade edilenlerle de örtüşüyor. NDI’ın internet sitesinde de “Şu anda Hong Kong Başkanı da demokratik olmayan yollarla seçilmiş bir komite tarafından seçilmiştir. Ancak Anayasa’ya göre ‘evrensel oy hakkı’, “‘nihai hedef’tir. ‘Evrensel oy hakkı’ kanunlarda tanımlanmamış olsa da Hong Kong vatandaşları onu gerçek demokrasi olarak yorumlamıştır” ifadeleri yer alıyor.

Ancak söz konusu anayasa da ‘nihai hedef” olarak tanımlanan genel oy hakkının meclis seçimleri için 2016’da başkanlık seçimleri içim 2017’de getirilmesi ön görülüyor.

Hedefte Çin var
NDI’nin kendisi 1997’den bu yana Hong Kong’ta “demokrasi için” bir dizi misyon yerine getirdiğini açıkça ifade ediyor. NDI bu misyonları “Çin egemenliği altındaki Hong Kong’ta hukukun üstünlüğünü ve sivil ögürlükleri geliştimek için” yerine getirdiğini savunuyor. NDI kendi internet sitesinde bölgedeki Pekin egemenliğini sona erdirmek için Hong Kong’ta Çin karşıtı muhalif gruplar kurduklarını, finanse ettiklerini ve var olan grupları desteklediklerini kabul ediyor. Örgüt bu amaçla var olan muhalif siyasi partileri ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmek için çalışmalarda bulunuyor. Resmi rakamlara göre NDI, Hong Kong’taki muhalif parti ve kuruluşlara yalnızca 2012’de (2013 verileri henüz açıklanmadı) 460 bin dolar para aktardı. NDI’ya göre bu para, “Hong Kong’un siyasi kurumları ve anayasal reform süreci konusunda farkındalığı artırmak ve vatandaşların, özellikle de üniversite öğrencilerinin siyasi reformlar üzerinde daha etkili tartışamalara katılabilmeleri için kapasitelerini geliştirmek için kullanıldı. Hong Kong’daki gösteriler, ABD’den bu bölgedeki muhaliflere para akışı başladıktan iki yıl sonra alevlendi.

Tüm liderler ABD’yle ilişkide
Hong Kong’taki “Merkezi İşgal Et!” liderlerinin tamamının ABD Dışişleri Bakanlığı, NED ve NDI’la bir bağlantısının olması tesadüf değil. Hareketin liderlerinden Bennt Tai Hong Kong Üniversitesi’nde hukuk profesörü ve NDI’ın finanse ettiği Karşılaştırmalı Hukuk ve Kamu Hukuku Merkezi’nin (CCPL) düzenli bir çalışanı. Tai geçen yıla kadar bu merkezin yönetim kurulunda yer alıyordu. Bu yıl ise Tai ABD destekli merkezin yönetim kurlunda yer almasa da CCPL tarafından düzenlenen üç ayrı konferansa katıldı. NDI’nin 2013-2014 yıllık raporu örgütün CCPL’nin “Hong Kong’ta Demokrasiyi Tasarla” isimli internet sitesine de kaynak ayırdığını gösteriyor.

Vatandaş Partisi başkanı Audrey Eu Yuet-mi de Tai’yle birlikte sürdürdüğü CCPL-NDI faaliyeterinin yanı sıra ABD Dışişleri Bakanlığı’yla da doğrudan ilişkili. Yuet-mi, düzenli olarak NED’in sponsor olduğu forumlarda yer alıyor.

Hong Kong Demokrat Partisi kurucusu Martin Lee de “Merkezi İşgal Et!” eylemlerinini önemli liderlerinden biri. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve ABD Kongre üyesi Nancy Pelosi’yle doğrudan görüşmelerde bulunan Lee, Hong Kong’ta NED tarafafından düzenlenen “demokrasi” konulu panellerde de yerini almış. NED 1997’de “Demokrasi Ödülü’nü de Lee’ye vermişti.