ABD: Gürcistan’dan askeri üs istemedik

ABD, Gürcistan’dan herhangi bir askeri üs talebi olmadığını açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Matthew Bryza, ülkesinin Gürcistan'dan askeri üs talebi olmadığını açıkladı.

Rus İnterfax haber ajansının haberine göre, Gürcistan tarafından yapılan "ABD, askeri üs isterse Gürcistan ABD'ye askeri üs vermeye hazır" açıklamasını değerlendiren Bryaza, ABD'nin bu yönde herhangi bir isteği olmadığını ifade etti.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Başadze'nin ABD'nin talep etmesi durumunda ABD'ye askeri üs verileceğinin altını çizdiğini belirten Bryaza, "Ama bizim böyle bir talebimiz olmadı" diye konuştu. ABD'nin Gürcistan ile askeri, ekonomik ve siyasi anlamda işbirliğini derinleştirmek istediğini kaydeden Bryaza, ABD'nin Gürcistan'da şimdilik askeri üs kurma hedefinin olmadığı kaydetti.

Siyaset uzmanları, Gürcistan'ın kendi ülke topraklarını ABD'ye askeri üs kurabilmesi için verebileceği açıklamasının Rusya'ya gözdağı verme yönünde atılmış bir adım olarak değerlendiriyorlar.

Ağustos ayında Rusya ve Gürcistan arasında yaşanan silahlı çatışmalar sonucunda, Güney Osetya ve Abhazya bağımsızlıklarını ilan etmiş, Rusya ise bu iki cumhuriyetin bağımsızlıklarını tanıma kararı almıştı.

Rusya, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımasından sonra bu cumhuriyetler ile askeri işbirliği antlaşması imzalamış. Güney Osetya geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Rus askeri üssünün Güney Osetya'da 99 yıl boyunca kalabileceğini açıklarken, Abhazya ise bu sürenin 49 yıl olduğunu ifade etmişti.