ABD eski büyükelçisi: “ABD 2013’te İran’a saldıracak”

ABD’nin İsrail eski büyükelçisi, İran’ın yakın zamanda nükleer silaha sahip olacağını ve ABD’nin 2013’te İran’a saldıracağını öne sürdü.

ABD’nin İsrail eski büyükelçisi Martin Indyk, pazar günü katıldığı CBS’nin Face the Nation programında ABD, İsrail ve İran ilişkilerine dair açıklamalarda bulundu.

Haaretz’in haberine göre, İran’ın nükleer silah edinmesinin çok uzun sürmeyeceği iddiasında bulunan Indyk, “Korkarım ki 2013 yılı İran’la savaşa gireceğimiz bir yıl olacak” diye konuştu.

İran’ın nükleer silah edinmesi konusunda Netanyahu ve Obama’nın farklı düşünmediklerini ifade eden eski büyükelçi, İsrail’in İran’ın nükleer programı ile ilgili “kırmızı çizgi” talebinin “mantıksız” olduğu yorumunda bulundu.

Indyk, Ortadoğu’daki istikrarsızlığın sorumlusu ABD ve müttefiki İsrail’in emperyalist politikaları değilmişçesine bölgedeki karışıklığın İsrail’i “oldukça gerginleştirdiğini” öne sürdü.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu pazar günü yaptığı açıklamada “İran altı-yedi at içinde nükleer silah geliştirme yeteneğine sahip olacak” iddiasını dile getirmiş ve Obama yönetiminden İran’ın nükleer programı ile ilgili “kırmızı çizgi” talebinde bulunmuştu.

ABD kamuoyuna seslenen Netanyahu, İran’ın 2013 ortasına kadar nükleer silah için gerekli zenginleştirilmiş uranyumun yüzde doksanına ulaşmış olacağını iddia etmişti.

İran ise en son Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi’nde, nükleer silah yapma amacında olmadıklarını ve barışçıl nükleer enerji üretiminin diğer ülkelerin olduğu gibi İran’ın da hakkı olduğunun altını çizmişti.

“İsrail’den geriye bir şey kalmaz”
Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed El Caferi ise, Netanyahu’ya cevaben yaptığı açıklamada İsrail’den gelecek bir saldırıya sert bir cevap vereceklerini belirterek “Bir saldırı durumunda İsrail'den geriye bir şey kalmaz. İsrail'in küçük bir toprak parçasına sahip olduğunu ve İran'ın çok sayıda füzesine karşı koyamayacağını göz önüne alırsak, İsrail'de hiçbir yerin korunamayacağını düşünüyorum” diye konuştu.