ABD’de “Türkiye’de insan hakları" tartışması

ABD basını, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Türkiye’de insan haklarıyla ilgili açıklamalarının, kendi Bakanlığının rapor çalışmalarının “altını oyduğunu” savunuyor.

soL (DIŞ HABERLER) Hillary Clinton'ın Türkiye'de insan haklarının durumuna ilişkin sözleri, ABD basınında tartışma yarattı. Washington Post, Clinton'ın açıklamalarının kendi bakanlığının rapor çalışmalarının altını oyduğunu savundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın raporunda, Türkiye'de basın özgürlüğünün geri gittiği savunuluyordu. Hillary Clinton, kendisine yöneltilen, Başbakan Erdoğan bu raporu şikayet ettiğinde ne karşılık verdiği sorusuna "Hiç bir politikacı basının kendisini eleştirmesini sevmez. Genel olarak Türkiye'nin ifade ve din özgürlüğü ile insan hakları konusunda büyük bir ilerleme sağladığını düşünüyoruz ve bundan gurur duyuyoruz" yanıtı vermişti.

Washington Post gazetesi, Clinton'ın bu açıklamasının, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın insan haklarını savunma geleneğini değersizleştirdiğini iddia etti. Basın özgürlüğünün engellenmesi olarak Doğan Medya Grubu'na verilen cezaya değinilen yazıda, "Yeni dışişleri bakanı, benzer bir biçimde Türkiye'de halen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kuşatma altında tutulan basın özgürlüğünün liberal destekçilerini de şok etti. Dışişleri Bakanlığı'nın raporuna göre, 'Başbakan Erdoğan dahil, üst düzey hükümet yetkilileri, yıl boyunca ve özellikle iktidardaki parti ile bağlantılı, yolsuzluk iddialarının yayınlanmasının ardından basın ve medya sektörü şahsiyetlerini sert biçimde eleştiren açıklamaları yapmışlardı.' Bunlar hafif ifadelerdir. Gerçekte Sayın Erdoğan'ın hükümeti, Türkiye'nin en büyük medya gruplarından birine karşı çirkin bir kampanya yürütüyor ve Rusya'nın bağımsız medyaya yönelik tavrı ile kıyaslanan bir manevra ile 500 milyon dolarlık bir vergi faturasını çıkarttı" denildi.