ABD’de işten çıkarmalar durulmuyor

ABD Çalışma Bakanlığı’nın Cuma günü yayınladığı rapora göre, ABD’de işsizlik oranı Nisan ayında 539 bin kişinin işten çıkarılmasıyla yüzde 8.9’a ulaştı.

soL (DIŞ HABERLER) Hükümet, Şubat ve Mart ayında gerçekleşen işten çıkarmaların, daha önce kestirilenden daha yüksek olduğunu açıkladı. Şubat ayındaki tarım dışı istihdam azalışı 651 binden 681 bine, Mart ayındaki ise 663 binden 699 bine revize edildi.

Hükümetin açtığı 72 bin ek kamu kadrosuna karşılık, özel sektörde 611 bin kişinin işten çıkarılmasıyla, Nisan ayındaki istihdam azalışı 539 bin olarak açıklandı. Nisan'daki istihdam azalışının beklenenden düşük çıkması, genel durumda bir iyileşme anlamına gelmiyor. Uzmanlar, önceki aylardaki azalışa yapılan revizyon ve hükümetin sağladğı ek kadrolar hesaba katıldığında, genel eğilimin oldukça kötü göründüğünü bildiriyor.

Üretim sektöründe, 149 bini manüfaktürde, 110 bini ise inşaatta olmak üzere toplam 270 bin kişi işten çıkarıldı. Hizmet sektöründe ise işini kaybedenlerin sayısı269 bin olarak kaydedildi.

Resesyonun başladığı Aralık 2007'den bu yana toplam 5.7 milyon insan işten çıkarılmış durumda. Nisan ayı itibariyle, ABD'deki işsiz sayısı 13.7 milyonla son 26 yılın en yüksek düzeyinde.

Uzun süreli işsizlerin (27 haftanın üzerinde işsiz kalanların) sayısı, bir ayda 498 bin kadar artarak 3.7 milyona ulaştı. Resesyonun başından itibaren bu rakam, 2.4 milyon kadar artmıştı.