ABD’de her 50 çocuktan biri evsiz

"Amerikalılar, 2008 senesini, yüklü meblağlar kazanan bankacıların, şirket yöneticilerinin ve otomotivcilerin Vaşington'a akın ettikleri ve şapkaları ellerinde milyarlarca dolarlık yardım paketleri için yalvardıkları bir sene olarak uzun yıllar hatırlayacak. Bu ekonomik altüst oluş sırasında, evsiz çocukların - ve bebeklerin - yaşadığı acı ise, Kongre üyeleri ve medya tarafından yok sayılmış olacak.

Ülkemizde, 1.5 milyon evsiz çocuk her gece sessizce uykuya dalıyor. Bu çocuklar, güvenlikten, rahattan, mahremiyetten, güven verici günlük rutinlerden ve insan ilişkilerinden, sağlık hizmetlerinden, düzenli eğitimden ve bir topluma ait olma hissinden mahrum durumda."

Yukarıdaki satırlar, Türkçe'ye "Ulusal Aile Evsizliği Merkezi" olarak çevrilebilecek "National Center on Family Homelessness" isimli kurum tarafından yayınlanan raporun giriş paragrafları. Rapora göre, ABD'deki evsiz çocuk sayısı 1.5 milyon civarında ve bu rakam her 50 ABD'li çocuktan bir tanesinin evsiz olduğunu gösteriyor. Bu sonuçlar 2005-2006 verilerinden çıkarılmış durumda. Raporda, ekonomik krizin, ABD'deki evsiz çocukların durumunu çok daha dramatik hale getireceği belirtiliyor.

Merkezin internet sitesinde yayınlanan rapor, evsiz çocukların ciddi açlık ve kronik sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu açıklıyor. Okulda başarısız olma ve liseyi terketme oranları diğer çocuklardan çok daha yüksek.

Bu durum emlak piyasanın kötüleşmesi ve mortgage kredilerini ödeyemeyen ailelerin evlerinden atılması yüzünden daha da çetin hale geliyor. Çoğu eyaletin ise, bu ciddi sorunu çözmeye yönelik hiçbir planı bulunmuyor.

Merkezin başkanı Ellen Bassuk'un CNN'e yaptığı açıklamaya göre evsiz çocuklar, ABD'deki ekonomik krizden en önce ve en fazla etkilenenler olacak: "Bunun sonuçlarının topluma olumsuz etkileri onyıllar boyu sürecek. Toplumun diğer kesimleri için çözümler aradığımız gibi, bu çocuklara da yardım etmemizin zamanı geldi."

Disneyland'da evsiz çocuklar
International Herald Tribune'dan Erik Eckholm'un Kaliforniya Orange-Anaheim bölgesinde yaptığı röportajı ise motellere sığınmış evsiz ailelerin durumunu gözler önüne seriyor: Giderek daha fazla aile, çocuklarına bir barınak sağlamaya çalışmanın ve "evsiz" damgasını taşımanın "terör"ünü yaşamaya başladı. Bazı aileler evsiz barınaklarında ya da sokaklarda boy gösterirken, diğerleri ise motel odalarında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Bu "gizli evsizler" çok az kamu yardımı görebiliyor.

Kamu kaynaklarının bankaları ve büyük şirketleri "kurtarmak" için kullanıldığı, kamu hizmetlerinin ise büyük oranda hayır kurumlarına ve kiliselere bırakıldığı ABD'de, kriz yüzünden evsiz kalan ve motellerde yaşamaya başlayan aileler, gıda, giyim ve oyuncak için bu tür kurumların sadakasına muhtaç durumdalar. "Onur projesi" isimli bir hayır kurumunun yöneticisi Wally Gonzales, "motellerin düşük gelir seviyeli ailelerin meskeni haline geldiği"ni söylüyor.

Erich Eckholm'ün haberine göre, Disneyland'ıyla ünlü Anaheim bölgesinde, binden fazla aile motellerde yaşıyor. Bölgenin toplum hizmetleri yöneticisi Teddy Lowe, orta gelir düzeyine sahip ailelerin de artık yardım için başvurmaya başladıklarını söylüyor. Anaheim'da evsizlere yönelik hizmetleri koordine eden Bob Cerince, kira yardımının evsiz ailelerinin çok küçük bir oranına ulaşabildiğini bildiriyor. Anaheim'ın bir okul bölgesinden sorumlu olan Wendy Dallin ise, sadece kendi bölgesinde, son üç ayda 38 yeni ailenin evsiz kaldığını ve toplam evsiz aile sayısının 376'ya çıktığını açıkladı. Bu ailelerin 48'i motellerde kalırken, diğerleri barınaklarda, garajlarda ya da arabalarında yaşamaya çalışıyor.

Motelde kalan aileler, oda başına ayda 800 ila 1200 dolar ödüyor. Bir iş sahibi olanlar, depozito ve birkaç aylık peşin kira ödemek için yeterince toplu paraları olmadığı, ya da gelir durumları ev sahiplerine yeterli gelmediği için ev kiralayamıyor. Erich Echholm'ün röportaj için görüştüğü aileler, küçük bir motel odasına sıkışmış olarak yaşıyor. Çocukların kimi yatakta, kimiyse yerde yatıyor ve arada nöbet değiştiriyor yatakta iki büklüm ders çalışıp, sabahları okul servislerine yetişmek üzere motelden çıkıyor.