ABD Çin'e karşı Pasifik'te suları ısıtıyor

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Bali'de Güney Doğu Asya ülkelerine Çin'in artan tehdidine karşı ABD'nin Pasifik'teki varlığını sürdüreceğine dair güvence verdi.

Bali'deki Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği toplantısında konuşan ABD Savunma Bakanı Leon Panetta askeri varlığını güçlendiren Çin'e karşı ABD'nin Pasifik'teki varlığının denge unsuru olmaya devam edeceğini belirtti. Panetta, ABD'nin önümüzdeki on sene içinde savunma bütçesinde 450 milyar dolarlık kısıntıya gidecek olmasına rağmen 2014 yılı itibariyle Irak ve Afganistan'dan askerlerini çekeceğini, böylelikle Pasifik bölgesindeki varlığına ağırlık vereceğini ve Pasifik'te barışın, açık ve serbest ticaretin devam etmesinin koşullarını temin etmeye devam edeceğini ifade etti.

Çin'in askeri iddiaları
Çin, geçtiğimiz sene, J-20 adlı radara yakalanmayan savaş uçağını test etmişti. Çin aynı zamanda ABD uçak gemilerini hedef alabilecek balistik füze geliştiriyor. Çin, Ukrayna'dan satın aldığı ve elden geçirdiği Sovyet-zamanı yapımı savaş gemisini de denizde deniyor. Çin'in 1 milyon 250 bin askerlik kara birlikleri dünyadaki en büyük ordu. Çin, bu kuvvetin 2020 itibariyle modern ve bölgeye odaklı bir ordu olmasını hedefliyor.

Çin'in direkt tehditinde olan ve Çin'in kendi toprakları içinde olduğunu iddia ettiği Taiwan'a yöneltmiş olduğu bin 200 ksa mevzili füze konuşlandırmış durumda. Çin ile ABD'nin arası geçen sene ABD'nin Taiwan'a 6.4 milyar dolarlık silah satması nedeni ile açılmıştı. Bu silahlar Black Hawk helikopterlerini, füzeleri ve istihbarat dağıtım şebekelerini kapsıyordu. Çin, Güney Çin Denizi'ndeki karasularının da Endonezya kıyılarına kadar uzandığını düşünüyor ve bu düşüncesi de Obama yönetimi ile çatışmaya sebep oluyor.

Panetta Pekin'in geliştirdiği silahlar konusunda daha “saydam” olmasını talep ediyor. Panetta Bali'deki toplantıdan sonra da Japonya ve Güney Kore'de temaslarda bulunacak.

ABD'nin Pasifik’teki tatbikatları
ABD'nin ise büyük çoğunluğu Güney Kore ve Japonya'da olmak üzere bölgede 85 bin birliği var. ABD çoğunluğu sıkı müttefikleri Güney Kore ve Japonya ile olmak üzere Güneydoğu Asya-Pasifik Bölgesi'nde sayısız tatbikat gerçekleştirdi. Bu tatbikatlardan bazıları:

  • 2009 Ekimi’nde 2 bin 500 ABD ve Avustralya askerinin katılımı ile ilk ABD- Doğu Timur ortak tatbikatı,
  • 2010 Temmuz’unda İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Avustralya, Hindistan, Japonya, Moğolistan ve Filipinler’den askerlerin ABD askerleri ile birlikte Kamboçya’da bir tatbikatı,
  • 2010 Pasifik Savaş Oyunları sırasında 40 gün boyunca Hawai açıklarında 32 askeri gemi, beş denizaltı, 170’ten fazla uçak ve ABD’nin yanı sıra Avustrulya, Kanada, Kolombiya, Şili, Fransa, Endonezya, Japonya, Malezya, Hollanda, Peru, Güney Kore, Singapur, Tayland’dan 20 bin askerin görev yaptığı tatbikat,
  • 25-28 Temmuz tarihleri arasında Güney Kore’de gerçekleştirilen Savaş Oyunları. 8 bin askerin yanı sıra 200 savaş uçağı ve 20 gemi ile Japon Denizi adeta savaş alanına döndü.
  • Ağustos’ta ise Moğolistan’da ABD Pasifik Ordusu bir tatbikat gerçekleştirdi.
  • Ağustos'ta Güney Çin Denizi’nde bir ABD-Vietnam deniz tatbikatı düzenlendi.
  • Sadece bir hafta sonra 30 bin askerle ABD ve 50 bin askerle Güney Kore ortak bir tatbikat gerçekleştirdi.
  • Eylül ayında ise bu iki ülke Kuzey Kore’ye karşı, Sarı Deniz’de bir denizaltı tatbikatı düzenledi.
  • Hindistan ile ABD Okinawa açıklarında bir eğitim tatbikatı gerçekleştirdi.
  • ABD donanması 6 Kasım’da Singapur’da bir eğitim tatbikatı gerçekleştirerek “savaş ortamında tehlikeli olabilecek bölgelerin belirlenmesi” üzerine çalıştı.

Aralık ayında ise Güney Kore, KDHC sınırına yakın bir bölgede tarihinin en büyük askeri tatbikatlarından birisini gerçekleştirdi. Bu nedenle Kuzey Kore ile Güney Kore arasında müttefiği ABD'nin de dahil olduğu büyük gerilim yaşadı.

(soL - Dış Haberler)