ABD askerleri topluca intihar etti

Irak’ta toplu olarak intihar eden 21 ABD askerinin 16’sı öldü. İntiharlar akıllara Vietnam savaşını getirdi.

soL (DIŞ HABERLER) Irak güvenlik güçlerinin bildirdiğine göre, 21 ABD askeri eski bir Irak askerî hava üssünde intihar etti. Askerlerin intihar için ilaç içtikleri, kaldırıldıkları hastanede ancak beşinin kurtarılabildiği belirtildi.

Bu eylem, akıllara Vietnam savaşını getirdi. Savaş, medyada genellikle birtakım rakamlarla yer alsa da, savaşan bireylerin üzerinde her zaman çarpıcı bazı etkiler bırakıyor. Bunlardan en tanınanı, Vietnam'da savaştıktan sonra ABD'ye dönen askerlerin arasında ciddi oranda görülen travma-sonrası stres bozukluğu (PTSD) hastalığıydı.

İntihar giderek yaygınlaşıyor
Bu yıl Ağustos ayının sonuna kadar, aktif görevde bulunan 93 ABD askeri intihar etti. Pentagon'da açıklama yapan Albay Eddie Stephens, "geri kalan dört ayda muhtemelen 115'i geçeceğiz" dedi. Eğilimin böyle devam etmesi ve geçen seneki 115 intiharın geçilmesi durumunda, Vietnam savaşından bu yana ilk defa ABD ordusu içindeki intihar oranı, toplumun genelinden daha yüksek olacak. Geçen seneki intihar oranı her yüz bin askerde 18.1'di, ki bu rakam 1980'den bu yana görülen en yüksek rakamı ifade ediyor. Afganistan'daki savaşın ilk yılı olan 2002'de 9.8'di.

ABD'de sansür mü?
Dikkat çeken bir durum, ABD'nin büyük basın ve medya organlarından neredeyse hiçbirinde konuyla ilgili habere rastlanmaması. Bu durum, akıllara bu haberlerin yönetimce sansürlendiğini getiriyor.