'ABD Afganistan'daki aşiretlere silah veriyor'

ABD'nin Afganistan'da Taliban güçlerine karşı savaşmaları için aşiretlere silah dağıttığı iddia edildi.

soL (HABER MERKEZİ) Afganistan'da direnişini arttıran Taliban'a karşı ABD, çözümü aşiretleri silahlandırmakta buluyor.

Afganistan İçişleri Bakanı Muhammed Haif Atmar, ABD'nin finanse ettiği aşiret mensuplarının eğitim programına başladığını açıkladı. Atmar, "Afgan Toplumu Koruma Güçleri" adlı oluşumda yer alacaklara, Afgan polisinin kullandığı kaleşnikof silahların verileceğini söyledi. Atmar silahlandırılacak aşiretlerin yol, okul, hastane ve diğer kamu kuruluşlarını korumakla görevlendirileceklerini söyledi.
Programın uygulandığı kent bilinmiyorAtmar, Kabil'de düzenlediği basın toplantısında güvenlik gerekçesiyle programın nerede başladığı konusunda bilgi vermezken, diğer yetkililer programın ülkenin en tehlikeli bölgelerinden biri olan Kabil'in güneydoğusundaki Wardak eyaletine işaret ediyor.
Uygulamayı eleştiren çevreler, ABD'nin Irak'ta "başarılı sonuçlar" elde ettiğini ileri sürdüğü Sünni aşiretlerin silahlandırılmasının benzeri uygulamayı Afganistan'da devreye koymasının, elde bulunan silahların artmasına ve yeni iç çatışmalara yol açacağını söylüyor.
Atmar: Milis gücü değillerEleştirileri reddeden Bakan Atmar "Bu birlikler, milis veya koruma güçleri değildirler" diyerek milis güçlerini kurma ya da milisleri silahlandırma gibi bir düşüncelerinin de olmadığı iddiasında bulundu. Atmar, Afganistan'daki ABD güçleri komutanı General David McKiernan'ın da programı desteklediğini söyledi.
ABD Elçisi William Wood, aralık ayında düzenlediği bir basın toplantısında ABD'nin Afgan aşiretlerinin kendi güvenliklerini sağlamasının teşvik edilmesini desteklediklerini söylemişti. Ancak Wood, program için ABD'nin silah temininde bulunacağı yönündeki iddiaları reddetmişti.