ABD Afganistan'da ne yapacağını şaşırdı

Afganistan'da her geçen gün daha fazla kayıp veren ve sivilleri vurmayı göze alarak direnişçilere hava saldırısında bulunan ABD askerleri için Pentagon'dan yeni haberler var.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, Afganistan için yeni stratejileri olduğunu açıkladı. Pentagon'un Afganistan`la ilgili düşüncelerini Temsilciler Meclisi`nde dile getiren Mullen, "Afganistan`da kazandığımız konusunda emin değilim" ifadesini kullandı. Taliban`a karşı Pakistan`la işbirliğini ön plana çekeceklerini söyleyerek, "düşmanın güvenli bölgelerini saf dışı bırakacağız" dedi. İki ülkenin isyancılarının direniş konusunda işbirliği yaptıklarını belirterek, Pakistan sınırından geçer geçmez isyancıları "avlayacakları"nı ifade eden Mullen, Afganistan işgalinin 7. yılında yaptığı konuşmada, El Kaide ve Taliban`ı sonlandırma sözü vermişti.

Pakistan izin vermiyor
Ancak, Pakistan`ın ülkesinin sınırları içinde yabancı güçler istemediği de biliniyor. Pakistan Genelkurmay Başkanı General Aşfak Parvez Kayani, ABD`nin bu yeni kararına ilişkin, "sınırın bizim tarafımızda olan kısmında koalisyon güçlerinin operasyon yürütmesine izin veren bir anlaşma yoktur" açıklaması yaptı. Kayani, ülkesinin egemenliğini ve bölgesel entegrasyonu ne pahasına olursa olsun koruyacaklarını ifade etti. ABD askerlerinin sivil ölümlere neden olduğuna da dikkat çeken General, 4 Eylül`de ABD birliklerinin 12 Pakistanlı köylünün ölümüne neden olduğunu da hatırlatarak, "bu tür pervasız eylemler militanların daha fazla şiddete başvurmasına neden oluyor" dedi.

Pentagon`un Afganistan batağından çıkmakta kararlı olduğu, önceki gün Başkan George W. Bush`un Afganistan&acutea, 4500 kişilik ek askeri birlik gönderileceğini açıklamasından da anlaşılıyor. ABD, Afganistan`daki uyuşturucu ticaretini ve Pakistan`da hâlâ devam eden siyasi krizi bahane ederek, bölgedeki sorunun büyük olduğuna dikkat çekerek işbirliğinin şart olduğunu belirtiyor.

'Direnişin bitmesi gerçekçi bir hedef değil'
Pentagon, bir an önce Afganistan defterini kapatmakta kararlıysa da, Kanada 2011 yılına kadar askerlerini geri çekeceklerini açıkladı. 11 Eylül olaylarının hemen ardından ABD ile birlikte Afganistan&acutea 2500 askerini gönderen Kanada yönetimi, ölen askerlerinin 100'e yaklaşması nedeniyle kamuoyundan baskı görüyor. Kanada Başbakanı Stephen Harper'ın, 10 yıllık savaşın yeterli olduğunu belirterek, 2011 yılına kadar direnişi alt etmenin gerçekçi bir hedef olmadığını söylemesi de dikkat çekti. 2005 yılında Kandahar`ın güvenliğini teslim alan Kanada, askerlerin çekilmesinden sonra bölgede teknik destek gücü bırakacaklarını açıkladı.

Afganistan`da şu anda 33 bin ABD askeri bulunuyor.