ABD Afgan pilotlarını eğitecek

Afganistan’da her zamankinden zor günler yaşayan ABD, Afgan pilotlarını eğitmek için yeni bir program başlattı.

soL (DIŞ HABERLER) ABD, "Afgan ordusunu güçlendirme" girişimleri kapsamında, Afgan Hava Kuvvetleri kurmak amacıyla yeni bir program başlattı.

5 milyar dolara mal olması ve 2016'ya kadar sürmesi beklenen program, önce Amerikalı pilotların Afganistan'ın sahip olduğu helikopterleri kullanmak için eğitilmesini, ardından da bu pilotların Afgan pilotlarını eğitmesini amaçlıyor. Program kapsamında, Afgan Hava Kuvvetleri için büyük bir merkez komutanlık binası da inşa edilecek.

Programın komutanlığını üstlenen Amerikan Hava Kuvvetleri'nden General Walter D. Givhan, şu an 33 hava aracı bulunan Afgan Hava Kuvvetleri'nin yeniden kurulmasını hedefleyen program konusunda, "daha çok yolumuz var" yorumunda bulundu.

Afganistan'ın elindeki helikopterlerin neredeyse hepsini Rus MI-17'ler oluşturuyor. Amerikalıların "uçan kamyon" dediği bu helikopterlerin birçoğunun bakım ve parça eksiğinin olduğu belirtiliyor.

Eğitim programına dahil edilen 80 civarı Afgan pilotun İngilizce bilmemesinin büyük problem yarattığı, Afgan pilotların da aylık 200 dolar civarındaki maaştan memnun olmadıkları söyleniyor.

Yetkili komutanlar programın hedefleri konusunda iyimser yorumlar yapsa da, Amerikalılar dahil birçok yorumcu, söz konusu girişimi "umutsuz bir çaba" olarak nitelendiriyor.