AB yumuşuyor, ABD diretiyor

AB'den Rusya'yla ilişkileri normalleştirmeye yönelik adımlar gelirken, ABD gerilimi sürdürmek konusunda ayak diretiyor.

soL (DIŞ HABERLER) Avrupa Birliği, Rusya'yla ortaklık anlaşması görüşmelerini ekim ayında tekrar başlatma kararı aldı. Dönem Başkanı Fransa'nın Başbakanı François Fillon, yeni bir ortaklık görüşmelerinin ekimde başlayacağını açıkladı. Görüşmelerin, 8 Eylül'de Fransa'yla Rusya arasında imzalanan anlaşma yerine getirilir getirilmez başlatılması bekleniyor.

Fillon, Rusya'yla Avrupa arasındaki bir stratejik ortaklığın Avrupa'da barış ve Rusya'da refahın garantisi olacağını söyledi.

Fransa Başbakanı, ülkesinin 1 Ekim'de Gürcistan'a göndereceği 200 gözlemciden 40'ının Abhazya ve Güney Osetya'da görev alacağını da belirtti. Putin ise, Rus birliklerinin, bölgeye AB gözlemcileri varana kadar çekilmeyeceğini, bundan sonraki kaderlerinin de Güney Osetya ve Abhazya hükümetlerince verilecek kararlara bağlı olduğunu ifade etti.

Rusya ve Fransa hükümetleri, iki ülke arasında, uzay teknolojisi, enerji ve çevre konularında bir dizi işbirliği anlaşmasına da imza attılar. Söz konusu anlaşmaların en somut olanı, Rus Soyuz roketinin Fransız Guyanası'ndaki Kourou üssünden uzaya fırlatılması kararı oldu.

ABD gerilimi artırmakta ısrarcı
ABD ise, son günlerde özellikle Condoleezza Rice'ın ağzından Rusya'ya karşı saldırgan bir üslup kullanıyor. Rusya'nın otoriter bir rejim olduğundan, ülkeyi dünyadan izole etmek istediğine kadar her türlü eleştiriyi, bu aralar Vaşington'dan sık sık duymak mümkün.

Ancak, uluslararası durum, özellikle ABD'nin bazı alanlarda başının sıkışması, Rusya'ya karşı pervasızlığı artırmasına engel oluyor. Rice, Rusya'yı eleştirdiği konuşmalarında bile, özellikle Afganistan ve Kuzey Kore gibi ülkelerde "terörizme karşı mücadele"de Rusya'nın desteğini aradıklarını ifade etti. Son ekonomik kriz de, bir anlamda, Rus ve ABD borsalarının, dolayısıyla ekonomilerinin kaderlerini ortaklaştırmış durumda.