AB Rusya’ya olası yaptırımları görüşüyor

Geçen hafta düşürülen Malezya uçağına ilişkin tartışmalar sürerken AB liderleri, trajediden sorumlu tuttukları Rusya’ya yeni yaptırımları görüşmek üzere Brüksel’de toplandı.

(soL - Dış Haberler) Malezya Hava Yolları’na ait MH17 sefer sayılı yolcu uçağını kimin düşürdüğüne yönelik tartışmalar sürerken Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları bugün Rusya’ya yönelik olası yeni yaptırımları görüşmek üzere Brüksel’de toplandı. Malezya Hava Yolları’na ait yolcu uçağının Ukrayna’nın doğusunda düşürülmesinde Rusya’nın sorumluluğunun olduğunu iddia eden İngiltere, Rusya’ya yönelik sert yaptırım uygulanmasını savunan grubun başını çekiyor. Ancak başta Fransa ve Almanya olmak üzere birçok AB ülkesi Rusya’yla olan ekonomik ilişkilerinden dolayı bu ülkeye yönelik yaptırımlara sıcak bakmıyor.

Son olarak dün İngiltere Başbakanı David Cameron’un Fransa’dan Rusya’yla imzalanan iki askeri geminin satışını iptal etmesini istemesi, iki ülke arasında gerilime neden oldu. Cameron yaptığı açıklamada Mistral tipi iki geminin Rusya’ya verilmesinin “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Ancak 2011 yılında satışı imzalanan bu gemilerin satışının iptal edilmesi halinde Fransa’nın Rusya’ya ciddi miktarlarda tazminat ödemesi gerekiyor. Fransa bu nedenle İngiltere’nin teklifine olumlu bakmıyor.

Bu arada düşürülen MH17 sefer sayılı uçakta hayatını kaybeden 300’e yakın kişinin büyük bir kısmının cesetleri Ukrayna’ya getirildi. 200 civarında kişinin cesedini taşıyan trenin bugün Harkov’a ulaştığı belirtildi. Cesetlerin buradan kimliklerinin tespit edilebilmesi için Hollanda’ya gönderilecek.

Söz konusu uçağın düşürülmesinde Ukrayna hükümeti, ABD ve AB ülkeleri Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı milisleri suçlayarak, bu milislere füze verdiği iddiasıyla Rusya’nın da bu faciadan sorumlu olduğunu ileri sürüyor. Rusya ise uçağın Ukrayna ordusuna ait askeri uçaklar tarafından düşürüldüğünü savunuyor.