AB’nin tarım yardımları kimler için?

AB’nin tarım fonlarından sektörün güçlü şirketlerinden birkaçının fazlasıyla yararlanması dikkat çekerken, Ortak Tarım Politikası sorgulanmaya başladı.

soL (DIŞ HABERLER) Avrupa Birliği'nde tarım yardımlarının hangi şirketlere yapıldığına dair bir liste açıklandı. Yardımları alan şirketlerin neredeyse Avrupa çapında en büyük üretim şirketleri olması dikkatleri çekerken, tarım yardımlarının büyük bir kısmının sadece elit bir kesime sunulmuş olması tartışma yarattı.

Henüz kamuoyuna açıklanmamış olan bir rapora göre AB tarım yardımından en fazla yararlanan şirketler Milano'da bulunan bir İtalyan bankası, Fransız bir tavuk şirketi ve birisi puding üreticisi olmak üzere iki İrlandalı şirket oldu. 2008 yılının verilerinin sunulduğu rapora göre şirketlerin her biri en azından 1 milyon euro değerinde 700 yardım almış. İtalyan Bankası ICBPI 180 milyon euro alırken 140 milyon euronun İtalyan şeker şirketi Italia Zuccheri'ye aktarıldığı belirtildi. Listeye göre Avrupa Birliği sınırlarında büyük çaplı tarım ticareti yapan şirketlerin aldıkları yardımlar yılda toplam 50 trilyon euroyu buluyor.

'Çevre yaptırımlarının bedeli ödeniyor'
Tarım yardımlarının şefafflığını talep eden eden kar amacı gütmeyen bir farmsubsidy.org adlı oluşumun talebiyle açıklanan rakamların zaten üretimin kaymak tabakasını yaşayan büyük şirketlere verilmesini ortaya çıkarması ise bazı tartışmalara neden oldu. Berlin Humboldt Üniversitesi uluslar arası tarım ticareti ve ekonomik gelişme bölümü Profesörü Harald von Witzke, "Bu rakamların hiçbir açıklaması olamaz" diyor. Bu kadar yüksek rakamlarla yardımda bulunmanın ancak ve ancak Avrupa Birliği'nin çevresel şartlar konusunda çok fazla yaptırımda bulunmasının bir bedelinin ödenmesi anlamına gelebileceğini açıklıyor.

'Büyük şirketler büyük yardım alır'
Avrupa Çiftçileri ve Tarım Kooperatifleri'nden Simon Michel-Berger ise rakamların çok da tuhaf olmadığını belirtirken, bu durumu "Büyük tarım şirketleri yardımlardan büyük pay alır elbette" diyerek durumu meşrulaştırmaya çalışıyor. Berger ayrıca AB'deki vergi sistemine de değinerek büyük şirketlerin büyük çaplı yardım almasının yanı sıra büyük oranda da vergi ödediklerine dikkat çekiyor.

Duruma itiraz eden farmsubsidy.org oluşumu ise AB'nin Ortak Tarım Politikası'nın düzinelerce farklı kategoride başlık içerdiğine ve tekil olarak bu şirketlere bu kadar çok yardım yapılmasının anlaşılır olmadığına dikkat çekiyor.