AB’nin anayasa inadı

Avrupa Birliği, halk oyuna sunulduğu tek ülke olan İrlanda’da reddedilen yeni anayasası Lizbon Anlaşması’nın kabulü yönündeki ısrarını sürdürüyor.

soL (HABER MERKEZİ) İrlanda'nın Avrupa'yla ilişkilerden sorumlu Bakanı Dick Roche, 12 Haziran'da yapılan referandumda reddedilen Lizbon Anlaşması'nın yeniden halk oyuna sunulabileceğini söyledi. Diğer üye ülkelerin tümünün yıl başına kadar anlaşmayı parlamentolarında onaylamasının beklendiğini kaydeden Roche, ikinci bir referandum öncesinde yapmaları gereken çok şey olduğunu ifade etti.

Roche, hükümetin Haziran ayındaki referandum sırasında halkın kafasındaki hassas konuları tespit etmesi gerektiğini belirterek, "sorunun" çözümü için Ekim'de yapılacak AB zirvesine bir rapor sunacaklarını söyledi. Roche, "Yıllarca süren zorlu çalışmaların ardından Avrupa'da anlaşmayı yeniden tartışmaya yönelik bir istek yok" sözleriyle AB'nin anayasa krizini aşma yönündeki sabırsızlığını özetledi.

AB, Avrupa Anayasası'nın 2005'te Hollanda ve Fransa'da yapılan referandumlarda reddedilmesi üzerine girdiği anayasa krizini aşmak amacıyla anlaşmayı değiştirerek Lizbon Anlaşması adıyla yeniden üyelerin onayına sunmuştu. Tüm AB üyesi ülkeler tarafından onaylanması gereken Lizbon Anlaşması, şu ana kadar 23 ülke parlamentosunda kabul edilmiş durumda. Ancak, İrlanda halkının "hayır oyuyla" yeni bir hayal kırıklığı yaşayan birliğin, bundan sonra ne yapacağı bilinmiyor. Anlaşmayı destekleyen İrlanda hükümeti, referandumda yaşadığı başarısızlığın ardından yeniden referanduma gidilmesinin durumu daha da çıkmaza sokabileceği yönünde açıklamalar yapmıştı.