AB nihayet:'Savaşı Gürcistan başlattı'

Avrupa Komisyonu Rusya-Gürcistan savaşını Gürcistan'ın başlattığına dair bir rapor yayınladı. Rapor Tiflis yönetiminin iddialarını yalanlıyor.

Avrupa Komsiyonu'nun hazırladığı Rusya-Gürcistan Savaşı'nı Gürcistan'ın başlattığına işaret etti. Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgesi Güney Osetya'nın Şinvali kentine yönelik topçu saldırısı ve buradaki Rus barış gücünü hedef almasıyla başlayan savaşta, Avrupa Komisyonu tarafların "savaş kurallarını ihmal ettiklerini, Rusya'nın Güney Osetya'da etnik temizlik yapıldığına yönelik iddialarının gerçek dışı olduğuna ve Rusya'nın Gürcü sivillere karşı suçlar işlediğine hükmetti.

'Savaşı Gürcistan başlattı'
Tamamlanması 9 ay süren raporu, Avrupa Birliği üyesi olmayan İsviçre'den Heidi Tagliavini liderliğindeki 20 kadar askeri uzman, politikacı ve uluslararası hukuk uzmanı hazırladı. Rapor temel olarak savaşın sorumluluğunun her iki tarafa da ait olduğuna yönelik iddialara yer verdi. Öte yandan Gürcistan yönetiminin "Rusya'nın işgal harekatına top atışıyla karşılık verdik" iddialarını gerçek dışı bulan komisyon, savaşı Gürcistan'ın başlattığını belirtti. Rusya'nın böylesi bir saldırısı olmadığını kaydeden rapor, Moskova yönetiminin bir saldırı hazırlığında da olmadığını belirtti.

Gürcistan saldırısının "her iki tarafın bir yıl boyunca karşılıklı çatışma ve provokasyonlarının" sonucu olduğuna kanaat getiren komisyona göre Moskova yönetiminin bölge politikası da hatalıydı. Gürcistan'ın Şinvali'ye yönelik saldırısının uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirten rapor şu ifadeye yer verdi: "Sivil nüfusun bulunduğu Şinvali'ye topçu atışı ve roket saldırısı kabul edilemez. Ancak Rusya'nın cevabı da savunma durumunu aşmıştır."

Rusya'nın "soykırım" iddialarını da yersiz bulan komisyon, "Şinvali'de 2 bin sivil öldü" açıklamasının da ağır biçimde abartılmış olduğuna kanaat getirdi. Rapora göre Gürcistan yalnızca 162 sivili öldürdü. Güney Osetya ve Rus askerlerinin Gürcü köylerinde sivillere yönelik hak ihlalleri gerçekleştirdiğini iddia eden raporda savaşta 850 kişinin yaşamını yitirdiğini ve çoğunluğu Güney Osetyalı olan 100 bin kişinin mülteci durumuna düştüğüne yer verdi.

Rapor batı basınını da yalanladı
7 Ağustos'u 8 Ağustos'a bağlayan gece Gürcü ordusunun Şinvali'ye top atışı ve roketlerle saldırmasının ardından başlayan savaşın üzerinden bir yıl geçmişken bölgede gerilim yeniden tırmanıyor. Savaş süresince ABD'den askeri destek alan Gürcistan'a bir yandan Türkiye ve İsrail tarafından silah temin edilirken, Washington yönetimi Tiflis'in yok olana askeri kapasitesinin arttırılması için 1 milyar dolarlık bir yardım paketi açıkladı. Gürcü yönetimi şu sıralar ABD tarafından sağlanan açık destek sayesinde Abhazya'nın karasularında bu ülkeye gelen gemileri rehin alıyor. Ajanslar sıklıkla Gürcistan-Osetya sınırında ufak çaplı çatışmaları geçiyor.

Ağustos savaşı'nda ise batı medyası Rusya'yı Gürcistan'ı işgal etmekle suçlamış, "Tanklar Tiflis'e ilerliyor" haberleri yayınlayarak kamuoyunu Batı'ya açık bir tavır alan Rusya'ya karşı harekete geçmeye çağırmıştı. Yine birçok gazete kısa bir süre önce Kosova bağımsızlığını ilan ettiği halde Güney Osetya'daki bağımsızlığın "Rusya'ya tabiyet" anlamına geldiğini iddia etmiş bazı gazetelerde de Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'yı Tiflis yönetimine karşı kışkırttığı iddia edilmişti. Batı basını savaş boyunca Şinvali gerçeğini sansürlerken, Gürcistan'ın sınır köylerinde bombardıman ardından çekimler yapmış bunlar arasından Reuters'in fotoğraflarının düzmece olduğu da ortaya çıkmıştı.

(soL-Dış Haberler)