AB, Gürcistan’da arabuluculuk yapacakmış

AB’nin Güney Kafkasya’dan sorumlu temsilcisi Peter Semneby, Tiflis’te gazetecilere yaptığı açıklamada “Avrupa Birliği, Gürcistan’ın müttefikidir ve Gürcistan’a içinde bulunduğu durumdan çıkması için yardım etmek istiyoruz” dedi.

Gürcistan'da cumhurbaşkanının istifasını isteyen protesto gösterileri birinci ayını tamamlarken, Avrupa Birliği, politik krizin çözülmesine yardım etmek istiyor.

Gürcistan'da muhalefet, Saakaşvili'nin istifası talebiyle, bir aydır sokak gösterileri düzenliyor. Muhalefet liderleri, Cuma günü meclis başkanıyla görüşmüş, ancak iki taraf arasında, cumhurbaşkanıyla bir toplantı ayarlama konusunda bir anlaşma sağlanamamıştı. Muhalefet liderlerinden Gubaz Sanikidze, Cumartesi günü verdiği birifingde, "Şaakaşvili ile muhalefet liderleri arasında bir görüşme mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmelidir" dedi.

Muhalefet liderleri, Perşembe günü, Şaakaşvili'ye erken seçimleri konuşmak üzere bir toplantı yapması için üç gün vermişler, bu gerçekleşmezse, ülkenin karayollarını kapatacaklarını söylemişlerdi.

Muhalefet, gösterilerde, aralarında 6 polis memurunun bulunduğu 60'tan fazla insanın, Çarşamba gecesi Tiflis'te çıkan çatışmada yaralandığını söyledi.

AB'nin Güney Kafkasya'dan sorumlu temsilcisi Peter Semneby, Tiflis'te gazetecilere yaptığı açıklamada "Avrupa Birliği, Gürcistan'ın müttefikidir ve Gürcistan'a içinde bulunduğu durumdan çıkması için yardım etmek istiyoruz" dedi.

AB temsilcisi Semneby, gösteriler başladığından bu yana Gürcistan'a üçüncü ziyaretini yapıyor. Senneby, Gürcistan'ın içişlerine karışmayacaklarını, "sadece gözlemleyip tavsiye verebileceklerini" söylüyor.

AB'den Gürcistan'a hayır yok

ABD yanlısı Saakaşvili hükümetini "destekleyen" AB, geçen yaz sonu, Gürcistan-Rusya savaşı sırasında oldukça afallamıştı. Gürcistan-Rusya gerilimi, AB'nin doğalgaz tüketiminin yüzde 25'ini kontrol eden Rusya'yla ilişkileri zorlamıştı. Gürcistan'a AB ile entegrasyon sözü veren Avrupa, nihayetinde, "meselenin Gürcistan ile Rusya arasında olduğunu" söylemiş Gürcistan'a öğüt vermekle yetinmişti. AB Güney Kafkasya Elçisi Peter Semneby, Gürcistan'ı, Abazya ve Güney Osetya ile başarısız ilişkiler kurmak ve bölgede provokatif bir tavır takınmakla suçlamıştı.