AB dış politikasını İngiliz ajanları mı yönetiyor?

İran ile yapılacak "5+1" görüşmelerini yönetecek olan Avrupa Birliği Dışişleri Şefi Baroness Catherine Ashton'ın diplomatik tecrübeye sahip olmadığı belirtilirken, AB dış politikasını perde arkasında İngiliz gizli servisinin yönettiği iddia edildi.

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya arasında gerçekleştirilecek görüşmelere başkanlık etmesi beklenen Avrupa Birliği Dışişleri Şefi Baroness Catherine Ashton'ın diplomatik yetkinliği hakkında soru işaretleri ortaya atıldı. 55 yaşındaki Ashton'ın bundan önceki kariyerinde diplomasi ile pek ilgisi olmayan Birleşmiş Milletler dairelerinde çalışması AB diplomatlarının şüphelerini artırıyor.

Baroness Catherine Ashton'ın selefi Javier Solana kadar diplomatik konulara hakim olmaması, İran ile yapılacak görüşmelerde İran'ın yapacağı manevraların üstesinden gelemeyeceğine dair kaygılar uyandırıyor. Bunun yanında, diplomasi bilgisi zayıf şefin, aslında yardımcısı Robert Cooper tarafından yönetildiği iddia ediliyor. Cooper, İngiliz istihbarat servisi MI6'in şefi John Sawers'ın çok yakın arkadaşı olarak biliniyor.
(soL - Dış Haberler)