8. ALBA Zirvesi dün Havana’da başladı

8. ALBA zirvesi dokuz üye ülkenin liderlerinin ve üst düzey yetkililerinin katılımıyla başladı.

8. ALBA (Amerika İçin Bolivarcı Alternatif) zirvesi, Venezuela, Küba, Nikaragua, Ekvador, Bolivya, Honduras, Dominika, Saint Vincent ve Grenadinler ile Antigua ve Barbuda’dan oluşan dokuz üye ülkenin liderlerinin ve üst düzey yetkililerinin katılımıyla başladı.

Zirve ALBA’nın Fidel Castro ve Hugo Chavez’in Havana’da imzaladığı anlaşma uyarınca, Latin Amerika’da iktisadi, siyasi ve sosyal entegrasyonu güçlendirmek amacıyla kuruluşunun 5. yıldönümüne denk geldi.

Zirve’nin öncelikli gündemi olarak, ALBA’nın ikinci toplantısında Bolivya devlet başkanı Evo Morales tarafından ABD’nin desteklediği Serbest Ticaret Antlaşması’na (FTA) alternatif olarak gündeme getirilen Halkların Ticaret Antlaşması (ALBA-PTT) ele alınacak. Bu anlaşmanın üye ülkelerin bölgesel ve küresel ölçekteki iktisadi sorunlarla baş etmesi konusunda sağlayabileceği faydalar değerlendirilecek. Ayrıca üye ülkelerin iktisadi ve ticari alışverişini güçlendirmeye dönük diğer projeler de masaya yatırılacak.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro dünkü açılış oturumunda yaptığı konuşmasına Fidel’in zirveyi ve katılımcıları selamladığını bildirerek başladı. Castro, zirvenin Venezuela lideri Chavez’in adaya ilk kez gelişinin 15. ALBA için Havana’da bir anlaşma imzalanmasının 5. yıldönümüne denk geldiğini hatırlattı.

Küba lideri, geçen beş yıllık sürede yoğun bir tempo ile yürütülen çalışmaların sonuçlarının görülmeye başlandığını söyledi. Castro, Evo Morales’in seçim zaferini kutlarken, Honduras’ın meşru başkanı olan Manuel Zelaya’nın zirveye katılamamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
(soL - Dış Haberler)