4 Temmuz ABD Bağımsızlık Günü Kosova'da 'coşkuyla kutlandı'!

Kosova'nın başkenti Priştine'de, Kosova Cumhurbaşkanı ve ABD büyükelçisinin de katıldığı bir törenle, ABD Bağımsızlık Günü 4 Temmuz kutlaması yapıldı.

Kosova'nın başkenti Priştine'nin Aya Tereza meydanında, yaklaşık on bin Kosovalının katıldığı tören, bir açıkhava konseriyle başladı. Kutlamalar Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, ABD Büyükelçisi Cristofer Dell ve Priştine Belediye Başkanı İsa Mustafa da katıldı.

Cumhurbaşkanı Yahyagay bir selamlama konuşması yaptığı kutlamada, Priştine Belediye başkanı İsa Mustafa, bağımsızlığını kazandığı günden bugüne kadar ABD'den büyük destek gördüklerini belirterek, "ABD'nin 236. bağımsızlık gününü böyle büyük bir konserle kutlamayı borç bildik" dedi.

ABD Büyükelçisi Dell, "236. bağımsızlık yıl dönümünü bu coşkuyla kutladığınız için çok mutluyum. Dost ülke Kosova'ya bundan sonra da yardımımızı esirgemiyeceğiz, yanınızda olacağiz" sözleriyle, 4 Temmuz'u Kosovalılarla kutlamaktan memnun olduğunu belirtti.

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyagay ise, "Savaştan önce ve savaştan sonra Kosovaya büyük destek ve yardımda bulunan ABD'nin 236. bağımsızlık yıldönümünü tüm Kosovalıların adına kutlarım. Bugünü yüz milyonlarca Amerikalı ile birlikte kutladığımız için mutluyum" diye konuştu.

Hatırlanacağı üzere, Kosova, bir ABD planı olan Yugoslavya'nın parçalanması ve Balkan halkları arasında düşmanlığın körüklenmesi sonucunda meydana gelen kanlı savaşlara sahne olmuş, NATO'nun Yugoslavya müdahalesinin en önemli bahanelerinden biri haline getirilmiş ve ABD-AB-NATO işbirliğiyle kurulmuş bir devlet olarak, uzunca bir süre Birleşmiş Milletler idaresinde kalmıştır. 2008 yılında ise, tek taraflı olarak bağımsızlığı ilan etmiştir. Bağımsızlık ilanını tanıyan ikinci ülke olan ABD, bütün bu sürecin mimarı olarak, Kosova'yı bir Amerikan üssü olarak kullanmaya devam etmektedir.