26 Temmuz 55. yılında kutlanıyor

Küba devrimine giden yolda en önemli mihenk taşlarından biri olarak adlandırılan Moncada Kışlası baskını 55. yılında Küba dışında birçok ülkede de kutlanıyor. Küba’daki kutlamalar çerçevesinde Devlet Başkanı Raul Castro kışlanın bulunduğu şehir Santiago de Cuba’da bir konuşma gerçekleştirecek.

soL ( Dış Haberler) Fidel ve arkadaşlarının 26 Temmuz 1953 yılında gerçekleştirdikleri Moncoda Kışlası baskını 55.yılında Küba ve birçok ülkede Küba devrimi ile dayanışma etkinlikleri ile kutlanıyor. Bugün Küba Devlet Başkanı Raul Castro, kışlanın yer aldığı şehir Santiago de Cuba'da düzenlenen törenlere katılacak ve burada bir konuşma yapacak. Santiao de Cuba'daki törenlere 10 bin kişinin katılması bekleniyor.

Törenler öncesinde, Kışla baskını ve Granma yatında bulunan 29 devrimci şehre bir ziyaret gerçekleştirdi. Burada bilgisayar merkezinin açılışına ve kültürel etkinliklere katıldılar.

Moncoda Kışlası baskınına katılan 20 devrimci ile Granma yatında bulunan 9 kişiden oluşan heyet, kışla baskınını gerçekleştirmeden önce, Fidel ve arkadaşlarının buluştukları Siboney çiftlik evine de bir ziyaret gerçekleştirdiler. Devrimciler burada Fidel ile bulaşarak baskını nasıl gerçekleştireceklerini konuşmuşlardı. Heyet, Moncoda baskını sırasında yaşamını yitiren devrimcilerin anıt mezarlarını da ziyaret edecek.

26 Temmuz 1953'te ne oldu?
26 Temmuz 1953 günü 125 kadın ve erkek sabah saat 5.15'de Ada'nın 2. büyük askeri garnizonu olan Moncada Kışlası'na saldırmak üzere harekete geçti. Hedef cephaneliği ele geçirerek silah sağlamak ve aynı zamanda cephaneliği ordunun kullanımına kapatmaktı. Diğer grup ise radyoyu ele geçirerek halkı ayaklanmaya çağıracaktı. Plan en ufak ayrıntısına kadar iyi tasarlanmıştı, ancak Santiago Karnavalı'nın kalabalığı planlarını gerçekleştirmelerini engelledi. Baskın planlandığı gibi gerçekleştirilemedi. Çatışmada ölenlerin sayısı fazla değildi ancak isyancıların büyük bir bölümü daha sonra işkenceyle öldürüldüler. Dağlara kaçmayı başarabilen Fidel ve beraberindeki 18 kişi ise 1 hafta sonra yakalandı.Yakalananlar hızla yargılanarak 5 ila 15 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldılar. 100 kişilik asker ablukası altında mahkeme salonunda savunmasını Fidel "Beni mahkum edin, bunun hiçbir önemi yok. Tarih beni haklı çıkaracaktır!" sözleriyle tamamladı.

Fidel bu yargılanma sonrasında 15 yıl hapse mahkûm oldu ancak 3 yıl hapis yattıktan sonra çıkarılan genel af sonucu 5 Mayıs 1955'te tahliye oldu. Fidel, tahliye olduktan sonra baskını gerçekleştiren grup olan Moviemento'nun 26 Temmuz Hareketi adını alması kararlaştırıldı. 26 Temmuz Hareketi bütün ülkede devrime kadar sürecek olan toplumsal hareketin, yer altı direnişlerinin ve mücadelenin örgütleyicisi oldu.26 Temmuz Hareketi'nin Moncoda kışlası baskının gerçekleştirirken en öenmli amaçları ise ülkede Batista rejimine karşı duyulan tepkinin ortaya çıkmasını sağlamaktı. Baskın, devrime giden yolu tetiklemişti. Fidel ve beraberindekiler Meksika'ya geçerek 1956 yılında Che Guevara ile birlikte Granma teknesiyle Oreinte Bölgesinde Las Coloradas'a çıktılar. Küba devrimi Ocak 1959'da gerçekleşti.