23 yıl sonra Küba'dan Rusya ziyareti

Küba lideri Raul Castro'nun Rusya ziyareti iki ülke arasındaki ilişkiler açısından bir dönüm noktası olarak yorumlanıyor. Gezi süresince imzalanacak olan 30'dan fazla anlaşma ile iki ülke birçok alanda işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

soL (DIŞ HABERLER) Raul Castro 1985 yılından bu yana Rusya'yı ziyaret eden ilk Küba lideri oldu. İki ülkenin ilişkileri açısından bir dönüm noktası olarak tanımlanan gezi kapsamında Küba ile Rusya arasında, eğitim, sağlık, tarım, ticaret, ekonomi, inşaat, enerji ve ulaşım gibi konularda işbirliğinin arttırılması için 30'dan fazla anlaşmanın imzalanacağı belirtiliyor.

Rusya'dan Küba'ya büyük yardımCastro'nun gezisini Küba'nın Rusya Büyükelçisi Juan Valdes Figuera duyurmuştu. Geziye "tarihsel bir önem" atfettiklerini belirten Figuera iki ülke arasında birçok alandaki işbirliğinin genişletilmesinin gezinin temel amacı olduğunu belirtmişti.
Rusya Küba'ya ABD tarafından bu ülkeye uygulanan ablukaya karşı siyasi desteğini de arttıracağını duyurdu. 28 Ocak günü Prensa Latina'ya konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ABD'nin ablukasını kaldırması için Rusya'nın devreye gireceği sözünü verdi.
Ekonomik ilişkiler gelişecekRaul Castro'nun 28 Ocak'tan 4 Şubat'a kadar devam edecek gezisi sırasında imzalanacak anlaşmalarla eğitim, sağlık, tarım, ticaret, ekonomi, inşaat, enerji, ulaşım gibi konularda işbirliğinin arttırılması ve Küba'nın arka arkaya yaşadığı iki kasırga olan Gustav ve Ike kasırgalarının yaralarının sarılması hedefleniyor.
Castro'yu Sovyetler Birliği dönemindeki devlet başkanlığı konutu olan Zavidovo'da ağırlayan Medvedev iki ülke arasındaki 239 milyon dolarlık ticaret hacminin genişletilmesi talebini iletti.
İlk etapta Rusya Küba'nın inşaat ve elektrik üretiminin geliştirilmesi ve tarımsal alet alımı için gerekli 20 milyon dolarlık krediyi serbest bıraktıklarını söyleyen Medvedev, 25 bin tonluk tohum yardımının da yapılacağını açıkladı.
Öte yandan Rus Vneşecombank da Küba'nın Tupelov kargo uçakları alabilmesi için 44,5 milyon dolarlık kredi sağlayacağını açıkladı.
İlişkiler 2008'de tepe noktasına çıktıRusya ile Küba arasındaki ilişkiler Sovyetler Birliği döneminde oldukça güçlüydü. Sovyetler Birliği'nin dağılması ve ABD'nin 1991-1993 yılları arasında ablukayı sıkılaştırmasıyla yavaşlayan ilişkiler 2008 yılının Kasım ayında Medvedev'in Havana'ya ziyareti ile tekrar yükselişe geçti.
Medvedev'in ziyaretinin ardından Aralık ayında Rus donanmasına bağlı gemiler de Havana'ya demirlediler. Latin Amerika ziyaretleri kapsamında Venezuella'nın ardından Küba'ya gelen donanma gemileri iki ülke arasında siyasi dayanışmanın da üst düzeye çıktığını gösteriyordu. "Birçok politik noktada hemfikir" olan iki ülke arasındaki ilişkiler Castro'nun ziyaretiyle tepe noktasına çıkmış oldu.
İki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi hedefleyen gezi 4 Şubat'a kadar devam edecek.