2012 Olimpiyatları'nda grev korkusu

Londra'da 27 Temmuz'da başlayacak olimpiyatlarda hizmet sektöründe birden fazla kesimin greve gitme olasılığı var. Hükümet ise "Grev yaparsanız kamuoyunun tepkisini çekersiniz" diyerek tehdit savurdu.

İçişleri Bakalığı'na bağlı olarak sınır kapılarında, kimlik ve pasaport kontrolü servisi ile sabika kaydi bürolarinda çalisan memurlar, çalisma sartlarinin iyilestirilmesini istiyorlar. Çalışanlar özelleştirmelere de karşı çıkıyorlar. Genel ve Ticari Hizmetler Sendikası (PCS) şunları kaydetti:

“Çalışanlarımıza grev çağrısı yaptık çünkü kurumlarda memur fazlalığı olduğunu bildiren bir tebligat ulaştı. Bunun nedeni özelleştirme sebebiyle özel şirketlerin kurumların kontrolüne sahip olması. Burada sorun Heathrow Havalimanı’nda yaşanacak bir günlük karmaşa değil, hükümetin yönetiminde enkaz haline gelmiş “bu sistem”dir.”

Makinistler de grevle tehdit ettiler
East Midlands Trenleri makinistleri de 6-8 Ağustos arası greve gideceklerini bildirdiler. Olimpiyatlar 12 Ağustos'ta sona erecek. Olimpiyat bünyesindeki futbol karşılaşmaları İngiltere'nin çeşitli yerlerinde yapılacağı ve olimpiyatlarda çalışmak için Londra'ya birçok emekçinin gelip gideceği düşünüldüğünde grevin olimpiyatlar açısından büyük engel teşkil edeceği açık.

Ulusal Galeri çalışanlarından grev tehdidi

Londra'da bulunan ünlü National Gallery (Ulusal Galeri) de bekçiler Olimpiyat Oyunları'nın ilk gününden itibaren yeni bir dizi grev başlatacaklarını duyurdu. Galeri asistanı olarak adlandırılan ve müzedeki odalarda bekçilik yapan çalışanlar iş saatlerinin azaltılması için uzun zamandır mücadele veriyordu. Bekçilerin grevleri sonucunda Ulusal Galeri'nin ara ara hizmet dışı kalması bekleniyor.

İngiltere Başbakanı tepkili
İçişleri Bakanlığı’ndan binlerce çalışanının grev yapma kararı, Başbakan David Cameron’dan da tepki gördü. Cameron’a göre grev isteyenlerin oranı sadece yüzde 20, ancak grev kararı alan sendikaya göre bu oran yüzde 57. David Cameron ayrıca kararı doğru bulmadığını, grevin olimpiyata yönelik ulaşımı aksatacağını savundu.

Grevden caydırmak için rüşvet
Londra'da metro çalışanlarına olimpiyatlar süresince çalışmalarını garantilemek ve greve gitmemelerini garantilemek amacıyla için adam başı 850 pound ödendi. Demiryolu, Denizyolu ve Taşımacılık Sendikası (RMT) aracılığıyla yapılan anlaşmayla 18 bin çalışan etkilenecek. Aynı şekilde Londra'daki otobüs çalışanları da 577 pound karşılığında 24 Temmuz için planladıkları grev kararlarını geri çekti.

(soL - Dış Haberler)