2010'da dünyada neler oldu?

ARALIK

Avrupa:
Avrupa Birliği liderleri, borç krizindeki üye ülkeler için oluşturulan geçici kurtarma fonlarını daimi hale getirme kararı aldı.

İngiliz hükümeti, uzun süredir gündemde olan harç zammını dün onayladı. Üniversite harçlarını yaklaşık üç katına çıkaran yasa tasarısı, ülke genelinde protestolara neden oldu.

İsrail'de büyük bir krize yol açan yangını söndürmek için devreye giren Filistinli itfaiyecilerin, yangının söndürülmesinden sonra İsrail'de düzenlenen ödül töreni için İsrail'e geçmelerine izin verilmedi.

Yunanistan’da hükümetin halk düşmanı bütçe önerisini protesto etmek amacıyla çağrısı Kamu Emekçileri Konfederasyonu (ADEDİ) ve Yunan İşçileri Genel Konfederasyonu (GSEE) tarafından yapılan 15 Aralık Grevi bugün tüm ülkede hayatı durdurdu. Fransa, Belçika ve Holanda'da da grevler oldu.

Hırvat Meclisi’nde dokunulmazlığı kaldırılan yolsuzluklarıyla bilinen eski Hırvatistan Başbakanı Ivo Sanader, hakkında kırmızı bülten yayınlanmasından ve uluslararası yakalama emri çıkarılmasından bir gün sonra, Avusturya'nın Salzburg kentinde polis tarafından yakalandı.

Avrupa'da yeni işsizlik dalgası ve emlak krizi İspanya'yı zorluyor. Japonya'da da emlak piyasasında zincirleme iflaslar yaşanmakta.

Avrupa Parlamentosu üyeleri başkan olarak Sovyetler Birliği düşmanlığı ve komünizm karşıtlığıyla bilinen Jerzy Buzek’i seçti.

Belarus’ta geçtiğimiz Pazar yapılan seçimlerin ardından başlayan gerginlik devam ediyor. ABD seçimleri tanımadığını açıklarken, Venezuela yeniden seçilen Aleksandır Lukaşenko’yu kutladı.Muhalefet oy verme işleminin sonuçlanmasından hemen sonra harekete geçerek "renkli devrim" girişiminde bulunmuştu.

Amerika:
Venezuela'da aşırı yağışların yol açtığı toprak kaymalarında 21 kişi öldü.

ABD Kongresi 725 milyar dolarlık savunma bütçesini kabul ederken, bu rakam ABD'nin 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana onayladığı en yüksek rakam oldu.

Venezuela lideri Hugo Chávez, Venezuela halkının iradesine saygı göstermeyen yeni ABD Büyükelçisinin ülkeye girişine izin vermeyeceklerini açıkladı.

ABD'de San Francisco'daki Federal Mahkeme 1915 olaylarında yaşamlarını yitiren Ermenilerin mirasçılarının, sigorta şirketlerinden tazminat talep edebilmelerini mümkün kılan bir karar verdi.

Ortadoğu:
Bir süredir Gazze sınırına tank yığınağı yapan İsrail'den beklenen saldırı havadan geldi. 2 yaralı var.

Asya/Afrika:
Japonya, dört yıldır Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne (KDHC) karşı uyguladığı yaptırımların süresini bir yıl daha uzatma kararı aldı.

Güney Kore Savunma Bakanı Kim Kwan-jin, Kuzey Kore'yi sert bir dille tehdit ederek "herhangi bir saldırı durumu olursa derhal hava saldırısı ile misilleme yaparız" dedi.

Afganistan işgalden bu yana en kanlı yılını yaşadı. Hem sivil kayıplar hem de ölen NATO askerlerinin sayısı bu yıl en üst noktaya ulaştı. ABD’nin çekilme planları yaptığını sık sık söylemesine rağmen işgalci asker sayısı da oldukça fazlalaştı. Savaş Afganistan’ı olduğu kadar Pakistan’ı da vurmaya başladı. ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'da zafer yolunda olduklarını iddia etti.

Genel:
WikiLeaks'ın sahibi Julian Assange İngiltere'de tutuklandı. Ancak daha sonra 240 bin sterlin kefaletle serbest bırakıldı. ABD'nin finans devleri, Wikileaks'i sıkıştırmak konusunda ortaklık sağladılar.Bank of America, Wikileaks'in tüm işlemlerinin durdurduğunu duyurdu.

Nobel Barış Ödülü törenini 19 ülke boykot etti. Bu ülkeler Çin, Rusya, Küba, Venezuela, Vietnam, Kazakiskan, Kolombiya, Tunus, Suudi Arabistan, Pakistan, Sırbistan, Irak, İran, Afganistan, Filipinler, Mısır, Sudan, Ukrayna, ve Fas.

KASIM

Avrupa:
Alman Junge Welt gazetesi tarafından organize edilen 15. Uluslararası Rosa Luxemburg Konferansı, Almanya ve dünyanın çeşitli ülkelerinden komünist partilerin, sendikaların ve devrimci gurupların katılımıyla 9-10 Ocak tarihleri arasında Berlin’de gerçekleştirildi.

İngiltere ve Fransa, ortak nükleer silah denemeleri yapmayı da kapsayan geniş bir askeri işbirliği anlaşmasına imza attılar.

Romanya'da anti-komünist kurum tarafından yapılan anket, halkın büyük çoğunluğunun komünizm dönemindeki hayatın, kapitalizm dönemindeki hayattan daha iyi

Yunanistan'da dün yapılan yerel seçimlerin gelen ilk sonuçlarına göre PASOK-YD çekişmesi bir yana, seçimlerin asıl galibi oylarını iki katına çıkararak yüzde 14 civarına yaklaştıran ve bazı önemli kentlerde çok büyük oranda oy alan Yunanistan Komünist Partisi olarak görünüyor.

AB Komisyonu tarafından hazırlanan 2010 Türkiye İlerleme Raporu'nda "Türkiye demokrasisi" bir fırsata işaret etti. Komisyon, Ergenekon davası ve diğer darbe planlarına yönelik soruşturmaların Türkiye'de demokratik kurumların işleyişini ve hukukun üstünlüğünü güçlendirmek için fırsat olarak kullanılmasını istedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da on binlerce öğrenci hükümetin üniversite harçlarını artırmasını protesto etti.

Türkiye, 6 aylığına, 1949 yılından bu yana üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin dönem başkanlığını devraldı. Türkiye’den önce konseye Makedonya başkanlık ediyordu. Mayıs 2011’de ise başkanlık Ukrayna’ya devredilecek.

Avrupa genelinde yaşanan sınıf kavgası, Portekiz'de de şiddetlendi. Portekizde hükümet büyük bir saldırı paketini meclisten geçirmeye hazırlanırken, emekçiler ülkenin son 22 yıldır en büyük genel grevini örgütlediler.

Yaklaşık 25 bin öğrenci hükümetin eğitim alanındaki kısıtlamalarını protesto için İngiltere'nin başkenti Londra'da toplandı.

BBC çalışanları, emeklilik fonlarındaki kesintileri protesto etmek için 2 günlük grev kararı aldı. BBC Türkçe servisi çalışanları da grevi destekledi.

NATO'nun "tarihi zirvesi" Portekiz'in başkenti Lizbon'da 19-21 Kasım'da toplandı. Afganistan işgalinin 2014 yılında sona erdirilmesi, NATO'nun özellikle Gürcistan Savaşı'nın ardınden eskiyen stratejik konseptin yenilenmesi, Rusya'nın da dahil edilmeye çalışıldığı Füze Kalkanı Projesinin tartışıldığı zirvede, Türkiye füze kalkanının topraklarında kurulmasına onay vererek emperyalizmin ileri cephesi olmayı kabul etti.

NATO karşıtı araştırmacı Rick Rozoff, yeni makalesinde örgütün Lizbon’daki zirvesinin en önemli gündeminin tüm Avrupa’nın ABD’nin yeni füze kalkanı planlarına uyumlu hale getirilmesi olduğunu vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 2010 Dini Özgürlükler Raporu'nda Türkiye'de din özgürlüğünün kimi anayasal hükümlerce kısıtlandığı belirtildi.

İrlanda Maliye Bakanı Brian Lenihan, İrlanda'da sürmekte olan mali krizin çözülebilmesi için uluslararası yardıma gereksinim duyduklarını kabul etti.

Avusturya'da öğrenciler bütçe kesintilerini protesto etmek amacıyla parlamentoyu bastı, milletvekillerinin yüzlerine bildiri fırlattı.

Alman kimya ve ilaç şirketi Bayer dünya çapındaki firmalarından toplamda 4 bin 500 kişilik istihdam azaltacağını açıkladı.

İtalya'da Palermo Temyiz Mahkemesi tarafından bir davada verilen gerekçeli kararda İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin mafya ile bağlantılı olduğunu gösteren ifadelere yer verildi.

Moldova'da yapılan seçimlerin ardından Komünist Parti’nin oy oranı yüzde 41,3 oldu. Ancak bu parti ülkedeki diğer komünist güçler tarafından sosyal demokrat olmakla itham ediliyor.

Görevinden istifa eden ancak 12 Aralık'ta yapılacak seçimin kritik adayı eski Kosova Başbakanı Hashim Thaci, Kosova'nın en geç dört sene içinde NATO üyesi olacağını açıkladı.

Amerika:
Gülen Cemaati hakkında ABD’de yazılan ve geçtiğimiz günlerde Türkçe’ye çevrilen “Gülen Hareketi” isimli kitap, bir yandan Cemaat hakkındaki iddialara cevap verirken, bir yandan da bilimsellik kisvesi altında Cemaate övgüler düzüyor.

Hillary Clinton, ABD ordusunun Afganistan'daki saldırılarının Afgan halkının çıkarlarına uygun olduğunu iddia etti. Eski CIA Ortadoğu Masası Şefi Graham Fuller da, yeni kitabında İslam'a daha ılımlı yaklaşılması gerektiğini söylüyor.

Brezilya'da devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, Lula'nın ardılı olarak görülen, İşçi Partisi adayı Dilma Roussef başkan oldu.

Küba ve Venezuela ikinci 10 yıllık işbirliği anlaşmasını imzaladı. Küba'yla Venezuela arasında okyanusun altından inşa edilen fiberoptik kablonun 2011 Haziranı'nda çalışmaya başlayacağı duyuruldu.

Depremde yüzbinlerce insanını kaybeden Haiti'de seçimler yaklaşıyor. ABD'nin isteğiyle 15 partinin seçime girmesi yasaklandı.

11 gelişmiş ülkeyi kapsayan bir araştırmaya göre yüksek maliyetleri karşılayamayacakları için sağlık hizmetlerinden en fazla mahrum kalanlar ABD vatandaşları oldu.

Asya/Afrika:
Londra ve Dubai'de Chicago'daki sinagoglara gönderilmesi planlanan bombalı paketlerin ele geçirilmesinin ardından, ABD Yemen'e el attı.

Rusya hükümeti, birçok kentin verimsiz olduğu gerekçesiyle tahliye edilerek nüfusun belirli merkezlere yerleştireceği bir proje üzerinde çalıştığını duyurdu.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (KDHC) top atışı sonucu Güney Kore'ye ait bir ada vuruldu. Güney Kore de KDHC'ye karşılık verdi.

Gürcistan'da geçtiğimiz yıl yıktırılan Büyük Anayurt Savunması anıtı, Moskova'da tekrar inşa ediliyor. Anıt, 19 Aralık'ta tamamlanacak.

Ortadoğu:
İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, ABD'nin Ortadoğu'da etkisini giderek kaybettiğini, buna karşın İran ve Türkiye'nin güçlerini birleştirdiklerini iddia etti.

Türkiye'ye kurulacak füze kalkanı ile ilgili tarihi kararların alınacağı NATO zirvesinin hemen öncesinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Görüşmeler sonrası söyleyebilirim ki, mutabakata yakınız" dedi. Türkiye'nin projeye onay verdiğine ilişkin sözler sarfetti. AKP hükümetinin füze sisteminin komutasının Türkiye'de olması gibi bir şartının bulunmadığını da itiraf etmiş oldu. İran Devlet Başkanı Ahmedinecad, NATO’nun güvenlik politikalarını yanlış bilgiler üzerine kurduğunu ve kararları önemsemediklerini söyledi.

Genel:
Wikileaks web sitesi bir ABD'li askerin geçirdiği ABD'nin dış işleir bakanlığının ileri seviyede gizlilik taşımayan diplomatik yazışmalarını yayımlamaya başladı. 250 bin kadar belgeyi Wikileaks anlaşmalı olduğu kimi basın kuruluşlarına da servis etmeye başladı. Wikileaks dünya gündemine bomba gibi düştü. Bilgileri sızdıran asker tutuklandı Wikileaks kurucusu Assange motivasyonunun kapitalizmi kötülüklerden arındırarak iyileştirmek olduğunu belirtti.ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikan ordusuna ait bilgisayar ağı ile diplomatik yazışmaların yer aldığı veri tabanı arasındaki bağı kesti. Diğer yandan, ABD Dışişleri Bakanı Clinton, diplomatları ile gurur duyduklarını da açıkladı.

EKİM
Amerika:
2005 yılında AKP hükümeti tarafından KOÇ Grubuna satılan Tüpraş'ın (Türkiye Petrol Rafineleri Anonim Şirketi) da ABD baskısı sonucunda İran ile var olan ticari ilişkilerine son verdiği açıklandı.

ABD'de hazırlanan bir yasa tasarısına göre, Adalet Bakanlığı'na yargı kararı olmadan web sitelerine erişimi durdurma hakkı veriliyor.

Brezilya'da seçimlerin ilk ayağını yüzde 47'yle İşçi Partisi'nin adayı Dilma Rousseff kazandı.

Türkiye'ye gelerek AKP hükümetiyle görüşen NATO şefi Rasmussen, Afganistan'daki Türk okullarını övdü.

Chavez, Venezuela'da sosyalist tarım uygulamalarının hız kazanacağını söyledi ve projenin ayrıntılarını anlattı.

ABD’nin en büyük şirketlerinden biri olan 3M firması, şirket bünyesinde bulunan Türkiye Temsilciliği’nin, Türkiye’de bazı kamu kuruluşlarına hizmet ve ürün satmak için rüşvet verip, haksız ihaleler aldığı, yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla iç soruşturma başlattı.

Meksika'da, uyuşturucu çeteleri arasındaki çatışmalara sahne olan Ciudad Juarez kentinde bir eve düzenlenen saldırıda 13 kişi öldürüldü, 15 kişi yaralandı.

ABD-AB işbirliğinin geliştirilmesi için Avrupa Birliği'nin NATO'ya katılması teklif edildi.

Venezuela'da 2011 bütçesi hazırlanmaya başlandı. Bütçe, sosyal harcamalara büyük bir artış getirecek. Venezuela, Bolivya’da düzenlenen Güney Amerika Göç Konferansı’nda, Güney Amerika’da yaşayanların serbest dolaşım ve yerleşim hakkına sahip olmaları gerektiğini söyledi.

Avrupa:
Grafen adı verilen bir karbon bileşiğinin oluşturulmasında sağladıkları başarıdan dolayı iki bilim insanının Fizik Nobel ödülünün aldı. Bilim insanları başarılarının arkasında Sovyetler Birliği’ndeki eğitimin niteliğinin olduğunu belirttiler.

Bir konferans için Türkiye’ye gelen ABD’li düşünür Noam Chomsky, küresel bir sorun olarak nitelediği Kürt sorununa bölgesel bir çözüm bulunması gerektiğini savundu.

Macaristan'da bir alüminyum fabrikasında atık barajlarının yıkılmasının ardından çevreye yayılan ağır metaller içeren kızıl çamurun Tuna Nehri'ne ulaştı ve Avrupa, tarihindeki en büyük çevre felaketiyle karşı karşıya kaldı.

Viyana'da yapılan eyalet seçimlerinde aşırı sağcı Strache, oyların yüzde 27'sini aldı.

Fransa'da petrol rafinerileri ve ulaşım gibi kritik sektörlerde grev sürerken, eylemlere dün liseliler damga vurdu. Eylemler 900 liseye yayıldı. Emeklilik yasasının görüşülmesine günler kala, rafinerilerdeki grev nedeniyle Fransa'da benzin istasyonlarında akaryakıt sıkıntısı başladı.

Fransız petrol tekeli Total, İran'daki faaliyetlerini askıya aldı.

Avrupa Birliği, üye ülkeler arasında uygulama birliği bulunmadığı için, Türkiye'deki türban tartışmasında herhangi bir tutum belirlemeyeceğini açıkladı.

Fransa'da sonunda üniversiteler de harekete geçti. 7 üniversite işgal edilmiş durumda. Öğrenciler ise Senato'ya yürüdü. Tüm eylemliliklere rağmen, emeklilik yasası Senato tarafından kabul edildi

İngiltere’de kaçak yollardan ülkeye sokulan, dondurucu soğuklarda zorla tarlalarda çalıştırılan, yaşları 9 ile15 arasında değişen 7 Romanyalı çocuğun kurtarıldığı bildirildi.

Avusturya'da hükümetin, öğrencilerin ailelerine yapılan yardımda kesinti yapma planı başkent Viyana'da öğrenci ve ailelerin katılımı ile yaklaşık 30 bin kişiyi bulan bir kitle tarafından protesto edildi.

Asya/Afrika:
CIA'in Afganistan işgalinde kullandığı insansız uçakların yazılımlarının korsan olduğu ortaya çıktı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, ABD'nin bölgesel tehditler gerekçesiyle kurmayı öngördüğü füze savunma sistemi konusunda Türkiye ile görüşme yaptıklarını belirtti.

Azerbaycan bir taraftan NATO ve üyesi ülkeler ile ilişkilerini geliştirirken, bir taraftan da hızlı bir silahlanma çabasına girdi. Azerbaycan'ın İsrail ile yakınlaşması dikkat çekiyor.

Endonezya'da gerçekleşen 7.7 şiddetindeki depremin ardından ölü sayısı 154'e çıktı.

Rusya'nın Vietnam ile nükleer santral inşa edilmesi konusunda anlaşma imzaladığı açıklandı.

Ortadoğu:
İsrail'in Gazze'nin kuzeybatı bölgesine düzenlediği hava saldırısında 2 Filistinli yaşamını yitirdi

Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) yönetim kurulu, iflas bayrağını çekti.

Arap sol örgütleri, ‘Ortadoğu’da Amerika’nın saldırılarına karşı Birleşik Cephe’ adı altında geniş bir platformda, Beyrut’ta toplanıyor.

İsrail ordusu ve paramiliter yerleşimcileriyle Filistinlilerin can damarlarına saldırıyor. Filistin için hayati önemi olan zeytin ağaçları sökülüyor, yakılıyor, zeytinlerini toplamak isteyen köylülere ateş açılıyor.

El Cezire televizyonu, WikiLeaks sitesinin Irak Savaşı'yla ilgili belgelerini açıkladı. Belgelere göre ABD, Iraklı güvenlik güçlerinin Iraklı tutuklulara yaptığı işkencelere göz yummuş. Savaş boyunca Amerikan ordusunun kontrol noktalarında yüzlerce sivil öldürülmüş.

AİHM, Kıbrıslı Rumların mülkiyet davasında Türkiye'yi 15 milyon avro tazminat ödemeye mahkûm etti.

Katar merkezli televizyon kanalı El Cezire'nin Türkçe kanalı, Gürkan Zengin'in genel yayın yönetmenliğinde yayına hazırlanıyor.

EYLÜL

Amerika:
Dört yıl sonra ilk kez bir eyleme katılan Castro yaptığı konuşmada, nükleer savaş tehlikesi konusunda uyarılarda bulundu.

Küba Merkez İşçi Sendikası (CTC), Küba'da kamu sektöründe gerçekleştirilecek olan 500 binlik personel azaltımını konu alan bir açıklama yayınladı.

Venezuela'da yapılan parlamento seçimlerinde resmi yetkililer, Hugo Chavez'in Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi'nin çoğunluğu kazandığını açıkladı.

Ekvador'da polis gücü, solcu Devlet Başkanı Rafael Correa'ya karşı darbe girişiminde bulundu. Ülkede sıkıyönetim ilan edildi. Ordu ise Correa'ya bağlılığını açıkladı. Başkan Correa polisler tarafından rehin alındı. Ancak darbe girişimi başarısız oldu.

Avrupa:
Sarkozy'nin emeklilik yaşı ve emeklilik maaşı düzenlemesine, emekçiler genel grevle cevap verdi. Grev ülkenin tamamına yayıldı ve iki milyonun üzerinde çalışna katıldı.

Seçimlerden güçlenerek çıkan İsveçli Demokratlar, Avrupa’da güçlenen neo-nazi ve göçmen karşıtı hareketleri tekrar gündeme getirdi.

Hükümetin emeklilik yaşını 67'ye kadar yükseltmesine karşı Fransa'da milyonlarca insanın katılımıyla genel greve gidildi.

İngiltere'de ağır bir kriz yaşayan İşçi Partisi'nin yeni lideri belli oldu. İngiliz marksist Ralph Miliband'ın iki çocuğunun yarıştığı seçimleri Ed Miliband kazandı. Miliband, Irak işgalinin Ortadoğu’da İngiltere’ye duyulan saygıyı arttırdığını, birçok Iraklının kendilerine müteşekkir olduğunu iddia etti.

Avusturya'da aşırı sağcı Özgürlükler Partisi, seçim broşüründe Türkler'i hedef gösteren ırkçı bir karikatüre yer verdi.

Yunanistan'da çalışma koşullarını protesto eden doktorlar, liman, telekomünikasyon, toplu taşıma araçları çalışanları grev ve iş bırakma eylemlerine gitti.

İspanya'da işçiler 8 yıl aradan sonra ilk kez genel greve gidiyorlar. Grev nedeniyle özellikle tren, otobüs ve uçak ulaşımı durma noktasında

Bir CIA ajanı gibi militan bir sağ siyaset güden Mario Vargas Llosa, 2010 Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı.

Asya:
Çin Başbakanı Wen Jiabao, Japonya'nın yasa dışı bir biçimde gözaltına aldığı Çinli denizciyi derhal serbest bırakmasını istedi.

El Cezire televizyonu, NATO'nun Afganistan'da muhabirlerini gözaltına alarak kanalın yayıncılığını engellemeye çalıştığını söyledi.

FHKC, FKÖ üyeliğini dondurdu. Karar, ABD liderliğinde sürdürülen İsrail-Filistin doğrudan görüşmelerini protesto etmek amacıyla alındı.

AĞUSTOS

Amerika:
Raúl Castro'nun yaptığı önemli konuşma Küba'da yeni adımların atıldığı dönemi başlatmış oldu. Küba'da son dönemde yapısal reform adına önemli değişikliklere imza atılıyor. Değişiklikler hayatın birçok alanını kapsasa da, ekonomi alanında yoğunlaşıyor

Savaş noktasına gelen iki ülke Venezuela ile Kolombiya arasındaki ilişkiler Eylül ayında düzelme yoluna gitti.

Şili'de çöken madende 33 kişi yerin 700 merte altında mahsur kaldı. Gerekli teknik tertibatın inşası ile 69 gün sonra kurtarıldılar.

Latin Amerika gündemine damgasını vuran başlıca konu Venezuela ile Kolombiya arasında giderek tırmanan ve bir savaş olasılığını da gündeme taşıyan gerilim oldu

ABD, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele amacıyla Kosta Rika’ya 7000 asker, 200 helikopter ve 46 savaş gemisinden oluşan bir donanma birliği yolladı.

Asya/Afrika:
İran, Avrupa Birliği'nin yaptırım kararlarına ve ABD ile İsrail'in tehditlerine karşılık 2011 yılında 10 yeni uranyum zenginleştirme tesisi daha kuracağını açıkladı.

Rusya'da son bin yılın en sıcak yazı yaşanırken, orman yangınları inanılmaz boyutlara ulaştı.500 bin hektarlık alanın kül olurken, başta Moskova olmak üzere birçok kenti alevler sardı. Küba yardım gönderdi.

Kongo Cumhuriyeti, Toplu Konut İdaresi Başkanlığından (TOKİ) konut yapmasını istedi.

Afganistan'dan çekilmeye hazırlanan ABD, bir taraftan da yeni askeri üsler inşa ediyor. ABD Kongresi'nin onayladığı yasayla 1,3 milyar dolar ek bütçe üsler için ayrıldı.

Ortadoğu:
Uzun süredir Ortadoğu ülkeleri ile ekonomik ve siyasi ilişkilerini ilerletmeye çalışan AKP hükümeti, Suriye, Ürdün ve Lübnan ile birlikte bir serbest ticaret bölgesi kurulmasında adım attı.

TEMMUZ

Asya:
Poincare sanısını ispatlayan ünlü Rus matematikçi Dr. Grigori Perelman, Clay Matematik Enstitüsü'nün 1 milyon dolarlık ödülünü kesinkes reddetti.

Stuxnet bilgisayar solucanının varlığı Belarus'daki bir bilgisayar güvenlik firması tarafından keşfedildi. Bu solucanın İran'daki nükleer tesisleri sabote etmek amacıyla bu konuda çok çok gelişkin uzman ekiplerce geliştirildiği, İran'ın nükleer tesislerindeki Siemens Kontrol Sistemleri'ni hedeflediği düşünülüyor. 29 Kasın'da İran, nikleer programının Stuxnet nedeniyle hasar gördüğünü açıkladı.

Lübnan'ın güneyinde Hizbullah militanları ve köylüler Birleşmiş Milletler Barış Gücü'ne saldırdı.

Rusya'nın düzenlediği Vostok 2010 askeri tatbikatı, Rusya'yla Japonya arasında bir kez daha gerginliğe sebep oldu.

Mısır'da seçimlerin ikinci turu da sona erdi. İktidardaki Mübarek liderliğindeki Ulusal Demokratik Parti yine ezici bir üstünlük kazandı.

Pakistan'ı vuran muson yağmurları ile vuran sel felaketinde 2000 kişi öldü. Sel felaketinden 20 bin kişi etkilendi.

HAZİRAN

Portekizli komünist yazar José Saramago öldü.

Bolivya'da yerel seçimleri Morales kazandı.

MAYIS

Ortadoğu:
Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisi İsrail'in baskın yaptı ve dokuz kişiyi öldürdü. Görüntüde gerilen İsrail Türkiye ilişkilerine rağmen İsrail'le askeri, ekonomik vb. maddi ilişkilere yansımadı. 2010 yılının ilk 7 ayında Türkiye’nin İsrail’e olan ihracatı bu dönemde yüzde 39.4 oranında artışla 1 milyar 168 milyon dolar oldu. Türkiye İsrail'den özür dilemesini talep etti. İsrail'in yanıtı “şükretsinlerki daha fazla kişiyi öldürmedik” dedi. Bugünkü sonuç, Türkiye'nin gerilen ilişkileri düzeltmek için çırpınıyor olması oldu.

Avrupa:
Hollandalı ırkçı lider Wilders, bütün uğraşlarının ardından son seçimlerde hükümete girmeyi başardı

Yunanistan'da hükümet IMF ve AB'nin de dayatmasıyla krizin faturasını emekçilere kesmeye hazırlanırken bu politikalara verilen yanıtlardan biri düzenlenen genel grev oldu.

Asya:

ABD’nin desteğiyle Doğu Afrika'daki Cibuti’de üs kurmaya hazırlanan Japonya, ABD’nin büyük tepki çeken Okinawa adasındaki üssünü kapatmaktan da vazgeçti.Irak ve Afganistan işgallerinde de ABD’ye yardım eden Japonya, 2. Dünya Savaşı sonrasında askeri faaliyette bulunmama kararını terk etmiş oldu.

NİSAN

Avrupa:
British Petrol'ün (BP) ABD'nin Louisiana eyaletindeki platformunun patlamasıyla başlayan sızıntı büyük çevresel problemlere yol açtı. Sızıntı çok uzun süre durdurulamadı. BP'ye ilişkin açılan davalar, Haziran 2011'de görülmeye başlanacak.

Bosna Hersek NATO üyeliği yönünde ilk adımı attı.

Yunanistan'da hükümetin zorda olan ekonomiyi bahane ederek haklarına saldırdığı kamu emekçileri greve gitti.

Amerika:
Nikaragua'da 2006 yılı sonunda yapılan seçimlerin ardından Daniel Ortega 16 yıl aradan sonra ikinci kez devlet başkanı oldu.

Uruguay devlet başkanı “Pepe” Mujica oldu. Eski gerilla lideri Mujica,Latin Amerika'da Lula çizgisinin sürdürücüsü olmaya aday.

ABD'de düzenlenen ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi çoğunluğunu Demokratların elinden almasıyla Obama yönetiminin ciddi bir darbe yedi.
Beklenen parasal genişleme kararını dün resmi olarak açıklayan ABD Merkez Bankası (FED), ABD ekonomisiyle ilgili olumsuz konuştu.

4 Nisan günü Bolivya halkı, 2006 yılından beri altıncı kez sandık başına gitti. Morales yönetimi altıncı kez halk nezdinde sınandı ve onaylandı.

ABD, Rusya ile nükleer stoklarını azaltma anlaşması imzalarken konvansiyonel silah üretimini artırıyor.

ALBA'nın (Bizim Amerika Halkları için Bolivarcı İttifak) 9. zirvesinin gerçekleştirildi. Venezuela, Bolivya, Brezilya, Arjantin, Nikaragua ve Uruguay ile bir dizi ikili anlaşmaya imza attı. Söz konusu anlaşmalar enerji ve gıda alanlarına odaklandı.

Asya:
Çin'in kuzeybatısındaki Qinghay eyaletinde 7.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde 500 kişiden fazla hayatını kaybetti, 10 bin kişi yaralandı.

İsrail-Lübnan sınırında çatışma çıktı.

MART

Viyana'da piyasacı Bologna Süreci'ne karşı başlayan eylemler büyüdü.

Bosnalı Sırp lider Radovan Kardzic'in Lahey'de yargılanmasına başlandı.

Irak'ta parlamento seçimleri yapıldı. Etnik ayrılıklar ve bakanlıkların paylaşılamamaşı için aylarca hükümet kurulamadı.

ŞUBAT

Avrupa: Ukrayna'da yapılan başkanlık seçimlerini Viktor Yanukoviç kazandı. Yanukoviç'in iktidara gelmesi "turuncu devrime" darbe olarak yorumlandı.

Hamas askeri komutanı Mahmud Mabhuh MOSSAD ajanları tarafından Dubai'de öldürüldü. Ajanların İngiltere ve İrlanda pasaportu taşıması ülkeler arasında soruna yol açtı.

Şili'de Concepcion kenti yakınlarında 8.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

OCAK

Dünya genelinde NATO'nun Afganistan işgalinin yarattığı sorunlar gündemde kalmaya devam etti.

Amerika:
Meksika'dan başlayarak yayılan domuz gribi dünya kamuoyunda geniş endişe yarattı.

Haiti'de 7.0 şiddetinde deprem 230 bin kişinin ölümü ve 300 bin kişinin yaralanbmasıyla sonuçlandı. Bir milyon kişi evsiz kaldı. Daha vahim sonuç ABD'nin adaya yardım ve asayiş bahanesiyle yerleşmesi oldu. Haiti'de süren trajediye rağmen lüks turistik gemiler Haiti'nin sahillerinde demir atmaya devam ettiler. Haiti'daha sonra Ekim ayında başlayan kolera salgınında sayısı 2500'ü geçti.

17 Ocak 2010'da yapılan seçimlerin ikinci turunda Şili devlet başkanlığına, sağın adayı olan Sebastián Piñera seçildi.

(soL-Dış Haberler)