12 gazete, 5 TV kanalı grevde: “Mısır'a faşizm geliyor”

“Mısır’a faşizm geliyor diyen” 12 gazete ve 5 televizyon kanalı, şeriat hükümlerine dayanan yeni anayasa taslağını ve Mursi’yi olağanüstü yetkilerle donatan kararnameyi protesto etmek için Salı ve Çarşamba günü greve gideceğini açıkladı.

Mısır’da İslamcı rejime yönelik günlerdir devam eden protestolara basında katıldı. Mısır’da yayın yapan 12 gazete ve 5 televizyon kanalı, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Kurucu Meclis’in aldığı kararları yargısal denetimden muaf tutan kararnameyi ve şeriat hükümlerini temel alan yeni anayasa taslağını protesto etmek için grev kararı aldı.

Gazeteler Salı günü baskıya gitmezken, televizyon kanalları ise Çarşamba günü yayın yapmama kararı aldı.

Anayasa Mahkemesi’nin İslamcı Müslüman Kardeşler ve Selefilerin ağırlıkta olduğu Kurcu Meclisi fesh etme ihtimaline karşı, şeriat yasalarını temel alan anayasa taslağı 30 Kasım günü alelacele meclisten geçirilmişti. Müslüman Kardeşlere yakınlığı ile bilinen Cumhurbaşkanı Mursi de onayladığı taslağın 15 Aralık’ta referanduma sunulması kararını almıştı.

Anayasa taslağı gazeteciler tarafından talep edilen ifade özgürlüğünü sağlayan maddeleri ve bu bağlamda gazetecilerin hapse atılmasını önleyecek kararları çemriyor. Gazeteciler Sendikası Yürütme Konseyi, kendi önerilerinin meclis tarafından görmezden gelinmesinden dolayı Kasım ayı ortasında temsilcilerini Kurucu Meclis’ten çektiklerini açıklamıştı.

Mısır’da bugün greve giden gazeteler Al-Masry Al-Youm, Al-Watan Al-Tahrir, Al-Wafd, Al-Youm 7, Al-Dostour, Al-Shorouk, Al-Sabah Al-Ahaly, Al-Ahrar, Al-Fagr ve Osbooa şeklinde sıralanırken Çarşamba günü yayın yapmayacak televizyon kanaları ONTV, CBC, Modern, Al-Hayat ve ve Dream TV oldu.

Al-Wafd, Al-Youm 7, Al-Watan, Al-Masry Al-Youm ve Tahrir gazeteleri dün “Faşizme hayır” manşeti ile çıkmışlardı.

Öte yandan, Gazeteciler Sendikası yaptığı açıklamada, internet medyasının hükümet karşıtı protestoları ve gerçekleştirilen grevi duyurabilmek için yayınına devam edeceğini açıkladı.

(soL- Dış Haberler)