Zika virüsü Latin Amerika'daki kürtaj talebini katladı

Kürtajın genellikle yasa dışı olduğu Latin Amerika'da, virüsle bağlantılı doğum kusurları yüzünden, eşi görülmemiş sayıda kadın internetten 'kürtaj' yardımı arıyor.

Yeni araştırmalar, Zika virüsünün yayıldığı ülkelerde bebeklerinin ağır kusurlarla doğacağı korkusuyla yaşayan kadınlar arasında, kürtaj talebi arttığını gösteriyor.

Guardian'ın haberine göre, kürtajın yasa dışı olduğu ülkelerdeki kadınların, erken hamileliği sonlandırmayı sağlayan ilaçları edinmesine yardım etme konusunda uzun bir geçmişi olan "İnternetteki Kadınlar" adlı internet sitesine eşi, görülmemiş sayıda Latin Amerikalı kadın giriyor. Diğer Latin Amerika ülkelerinde yardım talebi üçte bir oranında artarken, Venezuela ve Ekvador'da talep iki katına çıkmış.

Golf oyuncusu Rory McIlroy'un olası bir Zika enfeksiyonundan endişe etiği gerekçesiyle Rio Olimpiyatları'ndan çekildiğini açıkladığı dönemde, New England Journal of Medicine adlı tıp dergisinde yayınlanan bir makalede kürtaj taleplerinin boyutları açığa çıktı. McIlroy yaptığı açıklamada "Benim ve ailemin sağlığının her şeyden önemli olduğunun farkına vardım." dedi.

'BU RİSKİ ALMAK İSTEMİYORUM'

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), olimpiyatlara giden yolculara, hamile olan ya da hamile kalmayı planlayan kadınlara cinsel yolla virüs bulaştırmamak için, seks yaparken prezervatif kullanmalarını ya da döndükten sonra sekiz hafta cinsel ilişkiden uzak durmalarını tavsiye ediyor.

Ama Latin Amerika'da yaşayan çoğu kadın, virüsün sivrisinekle bulaşmasına karşı kendilerini korumakta zorlanıyor ve istenmeyen hamilelikleri sonlandırma seçeneğine sahip değiller. Sivrisineklerin rahatlıkla üreyebildiği bölgelerde, zor koşullarda yaşayan daha yoksul insanlar için bu özellikle zor oluyor.

Cambridge Üniversitesi kadın hastalıkları ve doğum ana bilim dalında akademik klinik okutman olan Doktor Catherine Aiken "Bu çalışmanın yapılmasının bir nedeni bu salgın hastalığa yakalanmış kadınların sesi olmak. Tüm virüs bilimine, aşılamaya ve sınırlama stratejisine, insanların yaptığı onca harika şeye rağmen sahada yaşayan bu kadınların sesinin duyulmadığına ışık tutmak istedik" diyor.

Çalışmaya ek olarak, araştırmacılar, İnternetteki Kadınlar'a gelen ve kadınların yaşadıkları korkuyu ortaya koyan e-postalardan bazılarını yayınladı. Bir Brezilyalı kadın şöyle yazıyor; "Buradaki yüksek Zika enfeksiyonu tehlikesi yüzünden kürtaj olmam lazım. Lütfen bana yardım edin. Ekonomik durumum çok kötü."

Kolombiya'dan başka bir e-posta: "Zika burada büyük bir sorun ve sağlık yetkilileri bu konuda yardımcı olmuyor. Şu anda hiçbir kaynağım yok ve korku beni altüst ettiği için yardımınızı istiyorum. Ya bebeğim kusurlu doğarsa?"

Temeli kürtajın yasa dışı olduğu ülkelerin açıklarında demir atan ve sandallarla gelen kadınlara yardım sağlayan bir teknede atılan 'İnternetteki Kadınlar' çoktandır uzun süredir kadınların hayatında. Araştırmacılar on dokuz Latin Amerika ülkesinde Ocak 2010'dan Mart 2016'ya kadar toplanan verileri hamilelikte Zika virüsü tehlikesi hakkında hiçbir sağlık uyarısı yapılmamış olan Şili, Polonya ve Urugay'daki talep sayısıyla karşılaştırarak analiz etmişler.

Aiken "İnanılmaz bir artış var. Baktığımız ülkelerin bazılarında talep artışı yüzde 100'ün üzerinde, Brezilya'daki artış neredeyse yüzde 110" diyor. Zika salgınının olmadığı ülkelerde ise talepte hiçbir artış görülmemiş.

RAKAMLAR BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI

Ulusal Sağlık Enstitüleri ve Ulusal Bilim Vakfı tarafından finanse edilen çalışma, Amerika ve İngiltere'deki araştırmacılar tarafından yürütülmüş. Austin'deki Teksas Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent olan Abigail Aiken rakamların talepleri yansıtmakta kaçınılmaz surette yetersiz kaldığını söylüyor. Aiken; "Latin Amerika'da hamile kadınların yaptığı seçimler konusunda kesin verileri elde etmek zor. Tersine, birçok kadın güvensiz yöntemler kullanmış ya da yerel merdiven altı kürtaj sağlayıcılara baş vurmuş olabileceği için, yaklaşımımız, sağlık uyarılarının kürtaj talepleri üstündeki etkisini azımsamış olabilir" diyor.

Aiken şöyle devam ediyor: "İnternete erişimi olmayan, çok yoksul kırsal bölgelerde, korkunç bir dar boğaz içinde yaşayan kadınlar, daha az güvenli, yasa dışı ve merdiven altı kürtaja mecbur kalacağı için çok ama çok daha büyüyen bir sorun. Bizce sadece buz dağının görünen ucuna bakıyoruz."

'İnternetteki Kadınlar', internet üzerinden bir doktora danışıldıktan sonra, hamileliği onuncu haftasını doldurmamış kadınlara kürtaj konusunda yardımcı oluyor. Kadınlara kürtaj için ilacı bölgelerinde nereden alabileceklerini söylüyor ya da gerekirse, ilacı kadınlara gönderiyorlar.

Yoksul bölgelerdeki hamileliği daha da ilerlemiş kadınlar çok az seçeneğe sahip. "Bu insanlara hiç destek verilmiyor" diyor Catherine Aiken. "Ultrason taramasına verecek paraları yok. Mikrosefali (kafatasının küçük ve beynin hasarlı olması durumu) varsa, neler yapabilecekleri konusunda hiçbir seçeneğe sahip değiller. Onlara yardım edebilecek hiç kimseye erişimleri yok."

Doktor Aiken; "Bu trajedilerin hepsi şu dakika yaşanıyor. Şu anda. Kadınlar korku içinde yaşıyor ve bu onların gerçekliği" diyor.