Zevahiri'den Culani'ye: Suriye 'devrimi' ile birleşin, Batı'ya saldırı düzenlemeyin

El Kaide lideri Zevahiri'nin Nusra lideri Culani'ye, Batı'ya saldırı düzenlememeleri ve Suriye "devrimi"ne entegre olmaları konusunda emir verdiği belirtiliyor.

Dış Haberler

Bir süredir, El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'nin içinde bir tartışma yaşandığı ve Nusra'nın El Kaide'den resmi olarak koparak "ılımlı" bir pozisyona çekileceği öne sürülüyor.

Örgütün lideri Ebu Muhammed el-Culani, geçen hafta El Cezire'ye verdiği mülakatta El Kaide'den ayrılmayacaklarını, ancak Batı'ya saldırı düzenlememeleri yönünde uyarı aldıklarını söylemişti.

Brookings Institute ve Huffington Post'a bir yazı yazan Charles Lister, iki Selefi kaynaktan doğrulattığı bir "talimatname"yi yazdı. 

İddiaya göre bu talimat 2015'in başlarında El Kaide lideri Ayman el-Zevahiri'den Culani'ye gönderildi. Zevahiri Culani'ye, Nusra Cephesi'ni "Suriye devrimine" ve "Suriye halkına" daha fazla entegre etmesini emretti.

Talimattaki diğer maddelerde ise, Nusra'nın sahadaki diğer İslamcı gruplarla daha yakın koordinasyon kurması; Suriye çapında bir yargı sistemi yaratılmasına katkıda bulunması; sürdürülebilir El Kaide üsleri inşa etmek için ülkenin stratejik bölgelerini kullanması ve Batı'ya saldırı düzenlememesi yer alıyor.

İki Selefi kaynak da, Culani'nin bu talimatı Nusra Cephesi liderliğine gönderdiğini doğruluyor.

Nusra'nın El Kaide'den kopmasının "devrim için iyi olacağını" söyleyen bir İslamcı, bununla birlikte örgütün içindeki yabancı savaşçıların "İslami bir ulusal proje" için savaşmayacağını ve IŞİD'e doğru kayabileceğini söylüyor.

Charles Lister yazısında ayrıca, İdlib'e yönelik "Fetih Ordusu" saldırısında Nusra'nın önemli bir rol oynadığını, ancak ABD'nin geri plandaki desteği olmasa operasyonun başarısız olacağını belirtti.