Zehran Alluş ABD basınına konuştu: Adeta bir demokrasi şöleni!

"Demokrasi yoz bir sistemdir", "Aleviler sürülmelidir" diyen Suudi destekli çete lideri Zehran Alluş, ABD basınına İstanbul'da mülakat verdi. Alluş, önceki düşüncelerinden vazgeçmiş göründü.

Dış Haberler

Suriye'de Suudi Arabistan'ın desteklediği İslam Ordusu isimli silahlı çetenin lideri Zehran Alluş, İstanbul'da ABD basınına konuştu.

McClatchy DC'den Roy Gutman ve Mousab Alhamadee'ye mülakat veren Alluş, eski düşüncelerinden vazgeçmiş göründü.

Geçen Aralık ayında "demokrasi yoz bir sistemdir" diyen Alluş, yeni mülakatında, "Biz bütün haklarımızın sağlandığı bir devlet istiyoruz. Daha sonra, halk kendisine uygun devlet modelini seçmeli" dedi.

Alluş, kendisinin "profesyonellerden ve teknokratlardan oluşan bir hükümeti" tercih ettiğini söyledi.

Daha önce Alevilerin Şam'dan sürülmesi gerektiğini söyleyen Alluş, bu sefer Alevileri "Suriye halkının bir parçası" olarak nitelendirdi. Ancak Alluş, "eline kan bulaşan Alevilerin sorumlu tutulması gerektiğini" de sözlerine ekledi.

'ÜZERİMDE ÇOK BASKI VARDI'
Şam'ın doğusundaki Guta bölgesinde güçlü olan Alluş, düşüncelerindeki bu değişimi de "Guta'nın kuşatma altında olmasına" bağladı.

İslam Ordusu Sözcüsü İslam Alluş ise, Zehran'ın Guta'da yaptığı konuşmaların "içe dönük" olduğunu ve esasında bölgedeki gençlerin Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) katılmasını engellemeyi amaçladığını öne sürdü.

'ALLUŞ KAZANANIN TARAFINDA OLMAK İSTİYOR'
Washington'da yaşayan ve eski bir Suriyeli diplomat olduğu söylenen Bassam Barabandi, "Herkes rejimin şu anda çok sayıf olduğunun ve çökeceğinin farkında" dedi. 

Barabandi'ye göre bütün büyük oyuncular Batı ve uluslararası toplum tarafından kabul görmek istiyor. Bu nedenle Zehran Alluş da "kazanan tarafta" olma hevesinde.

Alluş, kazandıkları takdirde Suriye halkına istedikleri devlet yönetimi seçme şansı vereceklerini söyledi. Çete lideri, azınlıklar üzerinde kendi iktidarlarını kurmak ya da onları ezmek gibi bir niyetlerinin olmadığını savundu.

Alluş'un bir başka yardımcısı, liderlerinin siyah zemin üzerinde beyaz İslamî bayraktan vazgeçerek, Özgür Suriye Ordusu'nun kullandığı bayrağı kullanmaya da hazır olduğunu ekledi.

ABD yönetiminin Suriye halkının yanında olmadığını söyleyen Alluş, "Kendimizi savunmamıza izin vermiyorlar" dedi.

Ancak McClatchy haberinde, İslam Ordusu'nun doğrudan Barack Obama'nın Suriye Özel Temsilcisi Daniel Rubinstein ile temas halinde olduğu hatırlatıldı.