'Zafer Günü'nde DKP, KKE ve Komünist Parti'den ortak panel

Nazım Hikmet e.V. girişimiyle, Komünist Parti (KP), Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Alman Komünist Partisi'nin (DKP) desteğiyle, Alman Faşizminden kurtuluşun 70. yıldönümü dolayısıyla yapılacak "Son Söz Henüz Söylenmedi" paneli 9 Mayıs 2015 günü saat 16:00'da Berlin'de Werkstatt der Kulturen'de gerçekleştirilecek.

soL - Almanya

Berlin'de, faşizmin yenilmesinin 70. yıldönümünde, Alman Komünist Partisi (DKP), Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Komünist Parti (KP) tarafından bir panel düzenlenecek.

Etkinlikte Yunanistan Komünist Partisi tarafından hazırlanmış bir 2. Dünya Savaşı belgeseli gösterilecek. Belgesel gösteriminden sonra bariton Georgios Iatru ve piyanist Amina Taikenova tarafından Bertolt Brecht'in şiirleri ve Kurt Weill'ın bestelerini içeren bir performans sunulacak. Panele konuşmacı olarak Daniel Bratanoviç (DKP), Petros Mentis (KKE), Kemal Okuyan (KP) ve Klaus Hartmann (Alman Özgür Düşünürler Birliği) katılacak.

Soru-Cevap kısmından sonra Nicolas Rodrigo Miquea Güney Amerika'nın devrimci şarkılarından bir seçki icra edecek. Ardından Enso Akasha grubunun enstrümental konseriyle birlikte etkinlik sona erecek.

Etkinlik için hazırlanan bildiyi şöyle:

8-9 Mayıs 1945: Halkların faşizme karşı zaferinin 70. yıldönümünü kutluyoruz.
70 yıl önce 8-9 Mayıs 1945'te Faşizm büyük bir yenilgiye uğradı. Zamanının en modern silahlarına sahip olan ve yenilmez olarak görülen, başını Nazilerin çektiği faşizm, ardında on milyonlarca ölü, yanmış yıkılmış binlerce yerleşim yeri bırakarak tarihin çöp sepetine atıldı.
En başından beri faşizmin yok edemediği şey, insanlığın eşitlik ve özgürlük temelinde yaşama ve bunun için mücadele etme umuduydu. Bu umudu ete kemiğe bürüyen Sovyetler Birliği ve bu uğurda mücadele eden komünist partileri bu kıvılcımı taşıyan öncülerdi.
Faşizmin yıkılışından 70 yıl, reel sosyalizmin çözülüşünden çeyrek yüzyıl sonra, savaş Avrupa kıtasının da bir parçası oldu. Orta Doğu'da şeriatçı faşistler, Avrupa'nın ortasından doğusuna olağan faşistler, öfkeli yurttaşlar veya özgürlük savaşçıları olarak siyaset sahnesinde rollerini oynamaya devam ediyorlar.
Sömürü, gericilik, faşizm ve savaş kaderimiz olamaz. Günümüzde de 8-9 Mayıs 1945'i anmak sadece 70 yıl öncesinin olaylarını hatırlatmakla sınırlanamaz. Barış mücadelesini yükseltmek, aynı zamanda faşizme ve emperyalizme karşı verilen mücadelede, bu zaferi anmanın ayrılmaz bir parçasıdır.
Son söz henüz söylenmedi!