Yunanistan'da nöbet değişimi: Düzenin solu kaybetti

Yunanistan'da bugün yapılan genel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre seçimi Yeni Demokrasi Partisi (ND) kazandı. ND lideri Kiriakos Miçotakis'i ilk tebrik eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.

soL - Dış Haberler

Yunanistan'da bugün gerçekleşen seçimlerde oy verme işlemi sona erdi. Seçime katılım oranı geçtiğimiz yıl olduğu gibi yüzde 56'nın üzerinde. Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre ana muhalefet muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (ND) iktidar partisi SYRIZA'nın önünde bulunuyor. 

Erken genel seçimin galibi Kiriakos Miçotakis liderliğindeki merkez sağ Yeni Demokrasi (ND) partisi oldu. Resmi olmayan sonuçlara göre yeni başbakan seçilen Miçotakis'i ilk tebrik eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. 

Resmi olmayan sonuçlara göre meclis projeksiyonu:

Yeni Demokrasi Partisi 39,8% ( 158 sandalye)
SYRIZA 31,5% (86 sandalye)
Değişim Hareketi (Eski Pasok) 8,3% (23 sandalye)
Yunanistan Komünist Partisi (ΚΚΕ) 5,3% (15 sandalye)
Yunan Çözümü ( Faşistler) 3,7% (10 sandalye)
MeRA25 (Eski Ekonomi Bakanı Yannis Varoufakis'in kurduğu parti) 3,4% (9 sandalye)
Altın Şafak (Neonazi) 2,6% ile %3’lük barajın altında


 

 

YKP: SYRİZA'NIN AÇTIĞI YOLDAN YENİ DEMOKRASİ İLERLEYECEK 

Yunanistan Komünist Partisi tarafından yapılan ilk değerlendirmelerde Yeni Demokrasi ve Syriza etrafındaki kutuplaşmanın seçim öncesi dönemi karakterize ettiği, halkı daha kötü günlerin beklediği ifade edildi. YKP halkı örgütlenmeye ve sokakları boş bırakmamaya çağırdı.

OY SANDIĞI ÇALINDI

Başkent Atina'nın Eksarhia semtindeki seçim merkezine giren maskeli kişiler tarafından bir oy sandığının çalındığı bildirildi. Oy sandığının çalındığı seçim merkezinde 14 Temmuz'da tekrar oy kullanılacağı açıklandı. 

SYRIZA LİDERİNDEN İLK AÇIKLAMA

İktidar koltuğunu kaybeden Çipras, gazeteciler için kurulan seçim merkezinde basın toplantısı düzenleyerek seçim sonuçlarını değerlendirdi. Çipras, demokrasilerde değişimin doğal ve demokrasinin özü olduğunu söyledi, “Miçotakis’i arayarak kendisini zaferinden dolayı tebrik ettim. Halkın iradesini saygı göstereceğiz. Ülke o zaman çok zor bir durumdaydı. İflasın eşiğine gelmiş, kasası boşalmış, halkın çoğunluğu fakirlikle boğuşuyordu. Şimdi hazinede 37 milyar avroyla, tarihin en düşük faiz oranlarıyla, uluslararası alanda saygın bir ülke teslim ediyoruz.” dedi. 

SEÇİMİN GALİBİ MİÇOTAKİS: MİLLİ SORUMLULUK VE ZORLUKLARIN FARKINDAYIM

ND lideri Kiriakos Miçotakis,  genel merkez binası önünde zafer konuşması yaptı.

Miçotakis, yeni hükümetin çok çalışacağını öne sürerek "Daha az vergi, bolca yatırım, kalkınma ve etkin devlet sözünü verdim. Şeffaflık, hesap verme ve liyakat ülkeye geri gelecek. Sizden zaman istemiyorum çünkü kaybedecek zamanımız yok. Milli sorumluluk ve zorlukların farkında olarak iktidarı devralacağım. Yunan halkı konuştu. Kararı kesin. Yunan halkı, büyüme, istihdam, güvenlik ve hakettiği şekilde ülkesinin yeniden inşaasını istiyor" diye konuştu.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU'NDAN TEBRİK MESAJI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'da sandık çıkış anketlerine göre, erken genel seçimin galibi merkez sağ Yeni Demokrasi (ND) partisi lideri Kiriakos Miçotakis'i kutladı. Bakan Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından paylaşım yaptı: