Yunanistan: Ege'de karasularımızı genişleteceğiz

Geçtiğimiz günlerde istifasını açıklayan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas, görevini Başbakan Aleksis Çipras'a devrettiği törende Yunanistan karasularının 6 milden 12 mile çıkarılacağını açıkladı.

Dış Haberler

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas, Yunanistan’In karasularını 12’e genişletmek için hazır olduğunu açıkladı. Akdenizdeki mevcut karasuları sınırı 6 mil olan Yunanistan, bu sayede daha geniş bir bölgedeki balıkçılık, sondaj ve nakliye gibi faaliyetlerde tek karar verici olacak.

'1947'DEN BU YANA İLK GENİŞLEME'

Kocyas, Yunanistan’ın kararını “1947’de 12 Adalar’ın Yunanistan’ın bir parçası sayılmasından bu yana ülkemizin egemenlik sahasındaki ilk genişleme olacak” ifadeleri ile duyurdu.

Kocyas'ın bahsettiği genişleme, İyon Denizi'ndeki küçük bir ada grubu olan Diapontia Adaları'ndan, Mora Yarımadası ile Girit arasında yer alan Küçük Çuha Adası'na uzanan deniz bölgesini içeriyor.

ÇİPRAS BAKANLIK İÇİN YEMİNİ ETTİ

Makedonya ile isim anlaşması hakkında Savunma Bakanı Panos Kammenos ile yaşadığı gerilimin ardından istifa eden Kocyas, bugün yapılan törenle görevini geçici olarak Başbakan Aleksis Çipras’a devretti. Çipras, Dışişleri Bakanı olarak yemin etti.

Türkiye ve Yunanistan arasında uzun yıllardır tartışılan karasuları konusu, balık avlama sezonun açıldığı dönemlerde karşılıklı ihlaller ile gündeme geliyor. Uluslararası Hukuk’ta genel olarak kabul edildiği haliyle uluslararası sular, ülkelerin karasuları dışında kalan ve hiç bir ülkenin siyasal hak iddia edemediği sular olarak tanımlanıyor.