Yunanistan donanmasındaki askerlerden NATO tatbikatına tepki

NATO tatbikatına katılan Yunanistan gemilerinden 'Navarinon' ve 'Ritsos'tan askerler, ordunun NATO tatbikatına dahil olmasına karşı eylem gerçekleştirerek, 'Yunanistan'da NATO'ya yer yok' dediler.

Dış Haberler

Yunanistan donanmasından askerler, ordunun NATO tatbikatına katılmasını protesto etti. Donanmadan bir asker "Kanlı NATO sembollerini taşımak Yunan donanması için bir utançtır" ifadesini kullanırken, eyleme katılan askerler "Yunanistan'da NATO'ya yer yok" dedi.

Rizospastis'in haberine göre tatbikata katılan "Navarinon" ve "Ritsos" gemilerinden askerler, NATO tatbikatına dahil olunmasına karşı çıktı.

Ritsos'tan Ilias B. isimli bir asker, "Ülkemizin NATO'nun suç planlarına, savaş provalarına, NATO tatbikatlarına katılması, ABD ve Avrupa Birliği'nin çıkarlarının korunmasını amaçlamaktadır" ifadelerini kullandı.

ASKERLERİN TALEPLERİ

Bunların Yunanistan halkının çıkarına olmadığını savunan Ilias, "Ülkemiz sonu olmayan bir ABD üssüne dönüştü" diyerek, Yunanistan'ın olası saldırıların hedefi haline getirildiğini de savundu.

Askerlerin tüm gemilerin Yunanistan'daki limanlara dönüşünü, NATO tatbikatlarına ve misyonlarına katılınmamasını, Yunanistan'daki ABD-NATO üslerinin kapatılmasını, Yunanistan'ın NATO'dan ayrılmasını talep ettikleri belirtiliyor.

'SINIRLARI KANLA YENİDEN ÇİZİYORLAR'

Navarino'dan Stavros P. isimli askerse, "NATO katilleri sınırları ve etki alanlarını halkın kanıyla yeniden çiziyor. Yunanistan devasa bir ABD üssüne dönüştürüldü" diyerek duruma tepki gösterdi.

NATO'nun Yunanistan'ı savaş planlarına dahil etmesine tepki gösteren asker, kendi çıkarlarının ABD ve NATO'nun çıkarlarıyla aynı olmadığını dile getirdi.

SYRIZA HÜKÜMETİ YENİ ABD ÜSSÜ İSTİYOR

Buna karşın Syriza hükümeti, ülkede yeni ABD üslerinin açılmasını istiyor.

ABD ile yapılan görüşmelerde Yunan yönetimi askeri işbirliğinin artırılmasını talep ediyor.