Yunan parlamentosu, rüşvet şüphesiyle 10 politikacıyı soruşturacak

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Novartis yolsuzluk skandalına karıştığından şüphelenilen 10 vekil hakkında parlamentoda bir soruşturma komisyonu kurulacağını açıkladı.

Dış Haberler

İsviçre merkezli Novartis ilaç şirketinin, Yunanistan'da ilaç fiyatlarını yükseltmek için aralarında iki eski başbakan ve sekiz bakanın rüşvet verdiği iddialarına ilişkin mecliste bir soruşturma komisyonu kurulacağı öğrenildi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Olası suçları araştırmak için yasalar çerçevesinde ne gerekiyorsa ikirciksiz şekilde yerine getireceğiz. Bu çerçevede önümüzdeki tek yol, dava dosyasını incelemek ve muhtemel suçlara yönelik kanıtların yeterli olup olmadığına bakmak için ön soruşturma komisyonu kurmaktır" dedi.

Çipras, açıklamasının devamında, ''Tahminlere göre, 2000 ve 2010 yılları arasında ilaçların yüksek fiyatlandırılmasından dolayı 23 milyar avro zarara uğradık. Eğer bu 23 milyar avro kasamızda kalsaydı, 2010'da kurtarma paketinden kurtulabilirdik'' ifadelerini kullandı.

Yunanistan Komunist Partisi'den (YKP) yapılan yazılı açıklamada, ''YKP, her zaman olduğu gibi en azından gerçeğin bir kısmının ortaya çıkması için elinden geleni yapacak ve Yunan halkı neler olduğunu, ne oyunlar oynandığını öğrenecek'' ifadelerine yer verildi.

YKP vekili Thanasis Pafilis, söz konusu skandalların Yunan siyaset sahnesinde tanıdık bir şey olduğunu söyledi. Pafilis, SYRIZA hükümetinin ''dürüst kapitalizm'' yanılsamasını uyguladığı sürece emekçilerle alay ettiğini dile getirerek, ''Kapitalizmde sağlıklı bir rekabet var mı?'' sorusunu sordu.

Novartis'ten yapılan yazılı açıklamada, suç unsuru bulunması halinde "hızlı ve kararlı şekilde harekete geçileceği" söylenildi.