Yunan halkı ‘yüzde 30’ için eylemde

SYRIZA-ANEL hükümeti Avro bölgesi maliye bakanlarına kurtarma paketiyle ilgili önerilerini sundu. Yeni hükümet, kurtarma paketine bağlı yükümlülüklerinin yüzde 30’unun kaldırılmasını istiyor.

SYRIZA, Brüksel’de Avro bölgesi maliye bakanlarıyla yapılan acil toplantıda kurtarma paketiyle ilgili önerilerini sundu. Toplantı öncesinde basına yansıyan bilgilere göre Yunanistan’ın yeni hükümeti troykayla yapılan anlaşmanın getirdiği yükümlülüklerin yüzde 70’ine bağlı kalacağını bildirecek, ancak yüzde 30’unun yeniden düzenlenmesini isteyecek. Yunan hükümetinin bu amaçla 10 maddelik yeni bir reform paketi önereceği de aktarılan bilgiler arasında.

Dört adımlı bir anlaşma önereceği belirtilen SYRIZA-ANEL koalisyonunun kurtarma paketinin yenilenmesini istedikleri yükümlülükleriyle ilgili maddeler OECD tarafından onaylanacak. Ayrıca troykanın bu yıl yüzde 3 olarak tayin ettiği birincil fazlanın da yüzde 1,49’a çekilmesi isteniyor.

BİNLER ‘YÜZDE 30’ İÇİN SOKAKTA

Bugün Avro bölgesi maliye bakanlarıyla görüşmeler sürerken binlerce Yunanistan vatandaşı da SYRIZA’nın önerdiği bu anlaşmaya destek vermek Synatgma Meydanı'ndaydı. SYRIZA bir an önce anlaşmaya varmaya istekli görünürken Avro bölgesi bakanları ve IMF işi yavaştan alıyor gibi görünüyor. IMF Başkanı Christine Lagarde son demecinde, Yunanlı yetkilileri “yetenekli” diye niteledikten sonra uzlaşmanın biraz zaman alacağını sözlerine ekledi.

Avro bölgesi maliye bakanları bugün düzenlenen zirvenin sonuçlarını yarın AB liderlerine iletecek.