Yoksul bir karaciğer hastası zengin bir hastaya göre dokuz yıl daha kısa yaşıyor

Eşitsizlik her alanda olduğu gibi sağlık alanında da kendini gösteriyor. İngiltere'de yapılan araştırmaya göre en yoksul beşinci bölgede yaşayan bir karaciğer hastası, en zengin birinci bölgede yaşayan bir karaciğer hastasına göre dokuz yıl daha kısa yaşıyor.

İlker Belek

Karaciğer hastalıklarının hemen tamamı önlenebilir nedenlere bağlı: Alkol, obezite, Hepatit B ve C enfeksiyonları... Bunlar karaciğer hastalıklarının yüzde 90’ından sorumlu.

İngiltere’deki son veriler karaciğer hastalıklarına bağlı erken (75 yaşından önceki) ölüm hızının bütün ülkede arttığını, aynı zamanda da bu sorundaki bölgesel eşitsizliklerin belirginleştiğini gösteriyor. Örneğin güney Norfolk sağlık bölgesinde hız 100 binde 3,9 iken, Blackpool bölgesinde 100 binde 30,1’e çıkıyor: 7,7 katlık fark.

Siroz nedeniyle hastaneye yatış hızları arasındaki fark ise 8,5 kat. Sirozun temel nedeninin alkol olduğunu belirtelim. Alkol özellikle 40-49 yaş arasındaki yoksul erkeklerin sorunu.

İngiltere’de yoksul ve zengin bölgeler arasında alkolle ilişkili hastane yatışları arasında da 7,4 katlık fark var.

En yoksul beşinci bölgede yaşayan bir karaciğer hastası, en zengin birinci bölgede yaşayan bir karaciğer hastasına göre dokuz yıl daha kısa yaşıyor.

Kaynak:

https://www.gov.uk/government/news/new-liver-disease-atlas-shows-major-variation-across-england