Yeni TISA belgeleri: Ulusal egemenliğie son, sağlık ve eğitim piyasanın malı

Wikileaks yeni TISA belgeleri yayımladı. Yayımlanan belgeler, devletler ve şirketlerin sağlık ve eğitim dahil olmak üzere tüm hizmetleri piyasacılaştırıp, "serbest pazar"a dahil etmek istediğini ortaya koyuyor.

Dış Haberler

Wikileaks tarafından yayımlanan yeni belgeler, devletlerin ve şirketlerin toplumsal, kültürel, çevresel faktörleri dikkate almaksızın, sağlık ve eğitim dahil olmak üzere tüm hizmetleri ticari mal haline getirmek ve piyasacılaştırmak istediğini ortaya koydu.

Anlaşmaya dahil olan ülkelerden vatandaşlarına "müşteri" gibi davranmaları beklenirken, yeni sızdırılan Nisan 2015 tarihli belgelerde gelişmekte olan ülkelere tanınan kimi koruma önlemlerinden de vazgeçildiği, serbest pazarın her yere yayılmak istendiği görülüyor

Hükümetler anlaşmayla birlikte yayıncılık, eğitim, elektrik ve su dağıtımı gibi konularda bile karar verme haklarını şirketlere devretmek zorunda bırakılırken, bankalara ve şirketlere sınırsız özgürlük tanınmaya çalışılıyor.

Özel hayata tanınan alanın da giderek daraldığı görülürken, bireysel özgürlük alanını tanımlayan yasalardan da geri adım atılması isteniyor.

TISA ile birlikte hizmetlerin piyasacılaştırıldığı, hükümetlerin, dolayısıyla halkların egemenliğinin kısıtlandığı, şirketlerin hâkimiyetinin ise daha da artırıldığı görülüyor.

.