Yeni Suudi kralının kirli 'terör' geçmişi

Suudi Arabistan'da selefinin ölmesinin ardından yeni kral ilan edilen Salman, El Kaide şebekesi ile olan bağlantısı nedeniyle oldukça şüpheli bir isim.

Dış Haberler

Suudi Kralı Abdullah'ın beklenen ölümünün ardından, Salman bin Abdülaziz El Saud tahtın yeni sahibi oldu.

Kral Salman, siyasi kariyeri boyunca radikal İslamcı ve tekfirci din adamlarını kollaması ve Afganistan'daki dinci gruplarla olan bağı dolayısıyla tanındı.

2001 yılında, Bosna'ya Yardım İçin Suudi Yüksek Komisyonu isimli örgütün, ABD'ye saldırı hazırlığını da içeren bir dizi faaliyete bulaştığı ortaya çıkmıştı. Bu örgütü 1993 yılında kuran isim, yeni kral Salman'dı.

Eski bir CIA yetkilisi Robert Baer, daha da ileri giderek, Uluslararası İslami Yardım Örgütü'nün (IIRF) faaliyetlerine Salman'ın kişisel olarak damga vurduğunu iddia etmişti. Suudilerin tartışmalı yardım örgütü IIRF, 11 Eylül 2001'den sonra, El Kaide'ye maddi destek verdiği iddiasıyla bir dizi uluslararası yaptırıma maruz kalmıştı.

Şu anda Brookings Intelligence Project'in başında olan eski CIA yetkilisi Bruce Riedel ise, Salman'ın 80'li yıllarda Afganistan'da Sovyetler Birliği'ne karşı savaşan mücahid ordusuna gönderilen milyonlarca doların sorumlusunun Salman olduğunu belirtmişti.

Riedel, Salman'ın Afganistan'a aylık olarak 25 milyon dolar gönderdiğini ileri sürmüştü. Eski CIA çalışanı, Riedel'in Bosna savaşına kaynak aktarımında da birinci derecede sorumlu olduğunu kaydetmişti.

Salman ayrıca, Usame bin Ladin'in "akıl hocalarından" sayılan ve Suudi Arabistan'da yaşayan gayrımüslimlerin ülkeden sürülmesini savunan Sefer Havali ile de yakından tanışıyordu.