Yeni seçilen PYD lideri: Suriye'yi bölmek ya da bağımsızlık istemiyoruz

PYD'nin yeni seçilen lideri Şahoz Hasan, Suriye'yi bölmeyi değil, tüm ülkeyi federalleştirmeyi savunduklarını söyledi.

Dış Haberler

Irak Kürdistanı'nda yaşanan gelişmelerin ardından, Rojava'da da diplomasi trafiği başladı.

Sputnik'e konuşan Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) yeni eş başkanı Şahoz Hasan, Suriye'yi bölmek ya da bağımsızlık hedefinde olmadıklarını savundu.

"Merkezi hükümetle diyaloğa açığız" diyen Hasan, Suriye'yi bölmek, ülkeden ayrılmak ya da bağımsız Kürdistan kurmak istemediklerini kaydetti.

Suriye hükümetinden gelen "özerkliği tartışabiliriz" açıklamalarını "biraz geç oldu" diye nitelendiren Hasan, kendilerinin tüm Suriye için "demokratik özerklik" temelinde federal yönetim istediklerini belirtti.

Rusya'nın Cenevre müzakerelerine Kürtlerin katılması yönündeki pozisyonunu da öven Hasan, Rusya'nın Suriye'de siyasi çözüme yardımcı olabileceğini ve Kürtlerin sürece dahil edilmesini sağlayabileceğini söyledi.

ABD ile ilişkilerine de değinen PYD lideri, Rakka ve başka bölgelerdeki işbirliğine rağmen ABD ile PYD arasındaki askeri ve siyasi işbirliğinin istenen seviyeden hâlâ uzak olduğunu vurguladı.

Irak Kürdistanı'ndaki bağımsızlık referandumuna da değinen Hasan, referandumun halkın özlemlerini dile getirdiğini, ancak bunun daha geniş bir siyasi ittifakla ve Kürtler arası siyasi ihtilafların çözülmesinin ardından yapılmasını tercih edeceklerini söyledi.