Yeni CIA Direktörü olması beklenen Gina Haspel kimdir?

Yeni CIA Direktörü olması beklenen Gina Haspel'in geçmişi işkence suçlamalarıyla dolu...

Dış Haberler

1956 doğumlu Gina Haspel, 1985 yılında ABD istihbarat teşkilatı CIA'e katıldı.

Geçtiğimiz yılın Şubat ayında CIA Direktör Yardımcılığı'na getiren Haspel'in CIA Direktörü olması bekleniyor.

HASPEL'İN GEÇMİŞİ

2002 yılında Tayland'da bulunan bir CIA hapishanesini yönetmeye başlayan Haspel, "Kedi Gözü" isimli hapishanede aralarında El Kaide şüphelilerinin de bulunduğu isimlerden sorumlu olmuştu.

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi raporlarına göre Haspel'in yönettiği hapishanede yasaklı yöntemlerle işkence gerçekleştirilmişti.

CIA BELGELERİNE GÖRE İŞKENCECİ

Gizliliği kaldırılan CIA belgelerine göre El Kaide üyesi Ebu Zübeyde'ye hapishanede tutulduğu sürede ayda 83 kez işkence yapılmış, uyumasına izin verilmemiş, kafası duvara vurulmuş ve sol gözünü kaybetmişti.

Yine aynı CIA belgelerinde Ebu Zübeyde'nin önemli bir istihbarata sahip olmadığı söylenmişti. Bu döneme ait pek çok belgenin yok edildiği söyleniyor.

TRUMP'TAN TERCİHİNİ DEĞERLENDİRMESİ İSTENDİ

"Terörle mücadelesi" sebebiyle "George H. W. Bush Ödülü" alan Haspel, geçtiğimiz yıl ABD Başkanı Donald Trump tarafından CIA Direktörü Yardımcısı yapıldı.

Trump'ın tercihi üzerine ABD Senatosu İstihbarat Komitesi, Haspel'e verilen görevin yeniden değerlendirilmesini istedi. 

ABD'li senatörler, Gina Haspel'in izinsiz olarak sorgulama kayıtlarını imha ettiğini ve işkence yaptığını dile getirdi. Buna rağmen Trump, tercihinden vazgeçmedi.

Avrupa Anayasal Haklar ve İnsan Hakları Merkezi de Haspel'e karşı suçlama yöneltirken, Haspel'in onayladığı işkence yöntemlerinin sonrasında başka hapishanelerde de kullanıldığı biliniyor.