Yemen'deki kriz hamile kadınları çatışmanın ortasında bıraktı

Yemen'deki kriz ortamı, hamile kadınların sağlık hizmetine erişimin de engelliyor. Ülkedeki yüzbinlerce hamile kadın, çatışmaların ortasında kaldı.

En ölümcül vahşet olaylarının bazılarını son iki ayda yaşayan Yemen'de, sivil ölümleri tırmanıyor. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun (BMNF) tahminlerine göre, temel ve bazen acil sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyan, 400 binden fazla hamile kadın çatışmaların ortasında kaldı.

Sa'ada vilayeti bu çatışmaların en ağırlarından bazılarına şahit oldu. Şu anda Yemen'de yerlerinden edilen 2.8 milyon insandan 300 bin kadarını Sa'ada'dan kaçanlar oluşturuyor.

Salih; "Savaş şiddetlendi ve daha güvenli bölgelere kaçmak zorunda kaldık. Eşimle ben bölgemizden kaçan son insanlardandık. Mahallemizdeki evler boştu ama korkuyla doluydu" " diyor. Bu yılın başlarında hamile eşi Verda'yla yaşadığı şehirden kaçmış. 

20 yaşındaki Verda ise, henüz 3 aylık hamileyken başına gelenleri fark edememiş ve gözyaşlarını tutmaya çalışırken, şöyle diyor: "Yoğun kanamam başladı. Başıma gelenin farkında değildim. Sadece daha güvenli bir yere varmaya odaklanmıştım."

Amran vilayetine ulaştıklarında kıyafetleri kan içindeymiş ve Verda'nın bilinci neredeyse kapalıymış. Eşi onu hemen BMNF destekli bir mobil kliniğe götürmüş, bir jinekolog onu muayene etmiş ve hemen en yakın hastaneye sevk etmiş. Hastaneye gittiğinde hamileliğinin sona erdiği söylenmiş.

YARDIM KİTLERİNİ KADINLAR DEĞİL, EŞLERİ ALIYOR

Yaşadıkları kederin yanında Verda'ya bir de tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu olduğu, aksi halde bir daha hamile kalamayacağı söylenmiş.

Verda; "Bu haber beni fırtına gibi vurdu. Eşim beni terk eder diye korkuyordum. Çocukları olsun istediği için benimle evlenmişti. Derin bir depresyona girdim" diyor.

Hastane, BMNF'nun desteklediği Yemenli Kadınlar Birliği tarafından işletilen kadın merkezinden danışmanlık ve yardım almasını tavsiye etmiş.

Merkezdeki koordinatörlerden biri olan Faize El-Şami "Bize geldiğinde hiç konuşmuyordu. Onu konuşturmak günlerimizi aldı. Konuştuğunda bile o kadar kısık sesle konuşuyordu ki onu duymakta zorlanıyorduk" şeklinde konuşuyor. 

On altı ay önce Yemen'de çatışmalar yoğunlaştığından beri BMNF ülke içinde yerlerinden olmuş çok sayıda insana ev sahipliği vilayetlerde mobil klinik hizmeti sağlıyor. Bu süre zarfında 453 binden fazla kadın için doğum öncesi ve doğum sonrası, güvenli doğum yardımı ve üreme sağlık kitleri hizmeti sağladı. Örgüt, bunlara ek olarak, kadın pedi, sabun ve kadınların kişisel hijyenlerini sağlayabileceği başka ürünler de içeren 100 binden fazla bakım kiti sundu. Ancak İslami kurallar nedeniyle kimi bölgelerde hareket alanları kısıtlı olan kadınların, bakım kitlerini bile eşleri alıyor. Aşağıdaki fotoğrafta, eşi için hijyen bakım kiti alan bir erkek görülüyor.

BMNF ülke çapında 200'den fazla sağlık kurumuna gebelik bakımı ve yeni doğan bakımı için ekipman sağlıyor. Bu kurumlar cinsiyete dayalı şiddetten kurtulanlara yardım eden servislerle de bağlantılı. Bu yılın başından beri, sadece kadınlar değil erkekler de dahil beş binden fazla insanın yardıma gereksinimi olduğu ve mesela psikolojik destek ya da yasal tavsiye gibi ihtiyaçları karşılandığı bildiriliyor.