Yemen'de kolera vakaları 500 bini geçti

Dünya Sağlık Örgütü salgının başladığı Nisan ayından bu yana ülkede 500 binden fazla kişinin koleraya yakalandığını açıkladı.

Dış Haberler

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) yaptığı bir yazılı açıklamada ülkede dört aydır devam eden kolera salgınında şu ana kadar bin 975 kişi hayatını kaybetti ve yarım milyondan fazla insana hastalık bulaştı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Yemen'de her gün 5 binden fazla yeni kolera vakası tespit edilirken, su yoluyla geçen hastalık eğer hemen kontrol altına alınmazsa birkaç saat içinde ölüme neden olabiliyor.

Hastalığın yayılmasının ülkede bazı bölgelerde yavaşladığını kaydeden WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, devam eden savaşın getirdiği yıkımdan dolayı salgının her geçen gün yeni yerleşim bölgelerinde görüldüğünü söyledi.

İnsan dışkısı bulaşmış su ve gıda maddelerinin tüketilmesi ile bulaşan hastalık akut ishal ve su kaybı ile belirtilerini gösteriyor.

SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ

Dünya Sağlık Örgütü ayrıca Yemen'de 30 binin üzerinde sağlık çalışanının yaklaşık bir yıldır maaşlarını alamadığını ve hastalığın yayılmasını önlemek için gereken kritik önemdeki bazı ilaçların temin edilemediğini kaydetti.

Ghebreyesus, "Bu doktorlar ve hemşireler sağlık birimlerinin bel kemiğini oluşturuyor ve onlar olmadan Yemen'de hiçbir şey yapamayız. Hayat kurtarmaya devam edebilmeleri için maaşlarını almaları gerekiyor" şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler'e bağlı bir birim olan WHO'nun Sözcüsü Fadela Chaib, son dört haftada felaketten en çok etkilenen vilayetlerde şüphelenilen kolera vakalarında bir azalma görülürken, ülkede çatışmalardan etkilenen bölgelerde ise artış görüldüğünü kaydetti.

SUUDİ MÜDAHALESİ SÜRÜYOR

Yemen'e Suudi Arabistan müdahalesi 2 yılı aşkın süredir devam ediyor. Suudi Arabistan, askeri başarı kaydedemediği Yemen'de sivil altyapıyı imha etti.

Körfez'in en yoksul ülkelerinden Yemen'de Suudi saldırıları sebebiyle gıda ve suya ulaşmak siviller için imkansız hale geldi.

Kolera ve pek çok salgınla boğuşan Yemenli siviller, aynı zamanda kıtlıkla karşı karşıya.