WSJ AKP'ye 'akıl' verdi: Alevilere dikkat edin

Wall Street Journal'da çıkan bir makalede, AKP'nin Alevilere dikkat etmesi gerektiği, Alevilerin "geleneksel olarak" solcu ve radikal hareketlere eğilimli olduğuna dikkat çekildi. Makalenin odak noktası ise DHKP-C.

Dış Haberler

ABD'nin önemli gazetelerinden Wall Street Journal'da (WSJ) dikkat çekici bir makale yayımlandı.

"Türkiye'den hortlayan terör tehlikesi" başlıklı makalenin yazarları, Jonathan Schanzer ve Merve Tahiroğlu. 

Makalede, Türkiye'nin daha önce Kürtlerle savaştığına ve bir süredir de cihatçı tehlikeyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekilirken, "kimsenin dikkat etmediği" ve Türkiye'ye yönelik şu anda "en önemli terör tehdidi" olarak değerlendirilen Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C) ele alındı.

DHKP-C'nin Avrupa Birliği ve ABD tarafından terörist örgütler listesine konduğunu hatırlatan yazarlar, örgütün, Türkiye'nin Batı ile olan ilişkisine ve özellikle de NATO'ya karşı çıktığına dikkat çekildi.

Daha sonra DHKP-C'nin son zamanlarda yaptığı eylemleri özetleyen WSJ yazarları, Gezi Parkı'nda başlayan Haziran Direnişi'nin örgüt için bir "hediye" olduğunu ileri sürdü. Makalede, direnişin bitmesinin ardından Okmeydanı gibi "DHKP-C'ye destek veren" mahallelerde çatışmaların devam ettiği belirtildi.

Yazarlar, DHKP-C eylemlerinin, "diğer terör tehditlerinin bitmeye yüz tuttuğu" bir dönemde yükseldiğini ileri sürdü. WSJ'deki makaleye göre, binlerce yanacı cihatçıyı çekse de, Suriye'deki savaş hala Türkiye'ye sıçramadı. Yine yazarlar, Kürt illerinde "bazı karışıklıklar" olsa da, PKK'yle yürütülen barış müzakereleri neticesinde PKK saldırılarında ciddi bir azalma olduğunu söyledi.

Ancak "süreç"in başarıya ulaşması halinde, devletle anlaşmaya karşı Kürtlerin "DHKP-C'nin çekim alanına" girebileceğini iddia eden yazarlar, iki örgütün de marksist geçmişine işaret etti.

Yazıdaki en ilginç kısım ise, yazarların Türk hükümetine "gözünüz Alevilerin üzerinde olsun" dedikleri satırlar. Alevilerin, tıpkı Kürtler gibi, geleneksel olarak solcu olduğunu ve radikal hareketlere fazlasıyla meylettiğini iddia eden yazarlar, Alevilerin, AKP ile DHKP-C'nin karşı karşıya geldiği ve Haziran Direnişi'nin "merkezinde olan" tecrit edilmiş İstanbul mahallelerinin odak noktasında bulunduğunu belirtti.

Makalenin yazarlarından Jonathan Schanzer, ABD merkezli Foundation for Defense of Democracies isimli neo-con think-tank'in başkan yardımcısı.