Wikileaks Trans-Pasifik Anlaşması'nın bir bölümünü daha sızdırdı

Dünya ticaretinin önemli aktörleri arasında yapılan Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşmasının gizli tutulan bir bölümü daha sızdı.

Dış Haberler

Japonya, Meksika, Kanada, Avustralya, Malezya, Şili, Singapur, Peru, Vietnam, Yeni Zellanda ve Brunei arasında yapılan ve büyük tartışmalara sebep olan Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması'nın gizli tutulan bir bölümü daha Wikileaks tarafından sızdırıldı.

Patent ve telif haklarını genişleten anlaşma, ilaç fiyatlarında yüksek artışa sebep olacakken, ameliyat yöntemlerinin patentlenebilmesi gibi uygulamalarla sağlık masraflarını bütün olarak arttıracak olması, internette telif haklarının çiğnenmesine yüksek cezalar getirilmesi, çok uluslu şirketlerin devletlere gelecekteki karlarının azalması sebebiyle dava açabilmesi gibi konuları içeriyordu. Örneğin anlaşma sayesinde tütün devi Phillip Morris, sigara paketlerine getirilen düzenleme sebebiyle Avustralya'ya dava açabilmişti.

Wikileaks editörü Julian Assange, anlaşmanın kimseye hesap vermeyen uluslararası bir gizli mahkeme yarattığını ve bununla devletleri yargıladığını söyleyerek şirketlerin kazandığı güce dikkat çekti. Bu sistemin parlamenter sistemi ve adaletin devlet tekelinde olmasını değiştirdiğini söyleyen Assange, devlet mahkemelerinin aksine bu anlaşmayla kurulan mahkemenin çevre korumasını, kamu sağlığını ve toplu taşıma politikaları gibi şeyleri umursamadığına dikkat çekti. 

Beş yıldır süren gizli görüşmelerle anlaşma son haline getirilmeye çalışılırken, anlaşmayı yapacak ülkelerin dünya ekonomisinin %40'ına sahip olduğu ve internet trafiği üzerinde önemli denetime sahip olduğuna dikkat çekiliyor. Anlaşma görüşmelerine Brezilya, Hindistan, Çin ve Rusya'nın dahil olmaması da göze çarpıyor.