Wikileaks kurucusunun Rusya bağları tartışılıyor: Julian Assange 2010'da Rusya vizesi almaya çalışmış

Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın 2010 yılında Rusya vizesi almak için girişimde bulunduğu ortaya çıktı.

Dış Haberler

Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın Rusya'yla bağları tartışılmaya devam ederken, yeni sızıntılar Assange'ın 2010'da Rusya'dan vize almaya çalıştığını ortaya koydu.

Associated Press'in eline geçen bir mektuba göre Assange, tartışmalı bir isim olan Israel Shamir'e yetki vererek Rusya'ya vize almayı denedi.

AP'nin haberine göre kuruluşun eline Wikileaks'e ve Assange'a dair on binlerce belge geçti. AP'nin belgelerin doğruluğunu beş eski Wikileaks çalışanının da yardımıyla doğruladığı bildiriliyor.

'HAFIZA PROBLEMLERİ YAŞIYORUM'

Belgelerde Assange'ın tutuklanmayı ve İsveç'e sınırdışı edilmeyi engellemek için çabası görülürken, Rusya'dan vize istediği tarihinse ABD Dışişleri Bakanlığı belgeleri sızdırıldıktan bir gün sonrası olduğu aktarılıyor.

Assange'ın yetki verdiği isim olan Israel Shamir ise, "hafıza problemleri yaşadığını", ve Assange adına vize alıp almadığını hatırlamadığını iddia ediyor.

AP'nin telefonla görüştüğü Shamir, "Bunun olmuş olması ihtimalini yok sayamam. Böyle konularda hafızam çok belirsiz" ifadelerini kullandı. Ancak Shamir, daha önce Assange adına Rusya'yla görüşerek Wikileaks kurucusuna vize aldığını, ancak vizenin alınmasında geç kaldıklarını öne sürmüştü.